Nieuws/Buitenland
1244901213
Buitenland

Demonstranten genegeerd

Trump spreekt gewonden schietpartij Dayton moed in

DAYTON - President Trump is samen met zijn vrouw Melania in Dayton geweest voor een bezoek aan slachtoffers van de schietpartij van afgelopen weekeinde. Hij stak ze een hart onder de riem. De president negeerde tientallen demonstranten.

De president werd ontvangen door onder anderen de gouverneur van Ohio en de burgemeester van Dayton, een stad die met de voorsteden circa 800.000 inwoners telt en 600 kilometer van Washington verwijderd ligt.

Trump sprak niet met de pers. De groep geaccrediteerde journalisten die normaal overal bij mogen zijn, werden op afstand gehouden toen de president in het Miami Valley Ziekenhuis met slachtoffers, medisch personeel en hulpverleners in gesprek ging.

„God was bij jullie”, zei Trump tegen de slachtoffers. De president ging ’rustig van kamer naar kamer’ en beleefde ’krachtige momenten, zo schreef een persvoorlichter over de ontmoeting waarvan dus verder weinig bekend is.

De schietpartijen in Dayton en El Paso leiden tot protesten. Veel Amerikanen roepen om een wapenverbod en Democratische tegenstanders leggen de schuld van de bloedbaden zelfs bij Trump zelf. Hij zou met zijn denigrerende boodschappen en retoriek over onder anderen Mexicanen volgens zijn tegenstanders op zijn minst een klimaat voor extremistisch geweld scheppen.

Op borden stonden teksten als ’Do iets!’ en ’Wees geen baby, sta op tegen de NRA’, verwijzend naar de wapenlobby. Na het bezoek aan Dayton stapte Trump weer in zijn vliegtuig om naar El Paso te gaan.

De 21-jarige schutter in El Paso, Patrick Crusius, is gearresteerd en hij had een anti-immigratiepamflet op sociale media verspreid. Hij kwam uit Dallas en schoot 22 dood in de grensstad El Paso waar meer dan 80 procent van de bevolking van Latijns-Amerikaanse origine is. De 24-jarige schutter in Dayton, Connor Betts, zou juist extreemlinks gedachtegoed koesteren. Volgens Trump zijn ze geestelijk gestoord en is dat de oorzaak van dit geweld.

Betts uit een plaats aan de rand van Dayton schoot in de nacht van zaterdag op zondag op mensen in de uitgaanswijk van de stad. Hij vermoordde negen mensen, onder wie zijn zus, en verwondde er 26 voor de politie hem dood schoot.