Nieuws/Binnenland

'Een optreden duurt elf minuten'

Oranje boven!

'Oranje boven' in de nieuwe demonstratie-F-16 van de Koninklijke Luchtmacht (KLu)! Het toestel waarmee kapitein-vlieger Ralph 'Sheik' Aarts komend seizoen bezoekers van internationale vliegshows in vervoering brengt, is in een spectaculair oer-Hollands kleurenschema gespoten. Compleet met brullende leeuw...

Vandaag vliegt 'Sheik' de F-16 met registratienummer J-015 van vliegbasis Woensdrecht naar Volkel, waar de jager aan de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, zal worden gepresenteerd. Aansluitend laat 'Sheik' zien wat het toestel en vooral ook hijzelf allemaal kunnen. Ralph Aarts, deze week dertig jaar geworden en met 1500 uren in de F-16 een veteraan: "Gave kist. Laten we nou eerlijk zijn, mooiere Holland-promotie bedenk je toch niet? Knap kunstwerkje hoor!" Deze zomer bestaat de demonstratievlucht van de KLu dertig jaar. De solodisplay van de luchtmacht demonstreert capaciteiten van toestel en vaardigheden van vlieger. Een show bevat manoeuvres die gedurende elke operationele missie met een F-16 kunnen voorkomen. 'Sheik', vlak voor hij op Volkel zijn kunsten toont: "De vorige demo was de J-055. Maar omdat we de airframes

van onze F-16's niet te veel willen belasten, zijn we overgegaan op deze J-015. Het is een 'M-4', met de laatste technische snufjes en datalinkcapaciteit.

State of the art

. Ik ben sinds 2007 demovlieger, 2009 wordt mijn laatste jaar. Daarna neemt een collega het over."

Kapitein Aarts was onlangs nog in Afghanistan, waar hij samen met collega's vanaf Kandahar Airfield ISAF-troepen steunde met boordkanon en lasergeleide bommen. Want demovlieger is geen erebaantje waardoor je van andere verplichtingen bent verschoond.

"Je blijft altijd operationeel vlieger", legt 'Sheik' uit. "Dus draai je gewoon mee. Ik zou niet anders willen. Je moet je skills op peil houden. Tot november vlieg ik met deze J-015 de grote shows. Neusje van de zalm? De Open Luchtmachtdagen van 19 en 20 juni op vliegbasis Volkel. Míjn vliegbasis..." Het demoteam bestaat naast de vlieger uit twee coaches, zeven technische mensen en specialisten die zorgen voor de smokewinders , die de rook uit de jachtbommenwerper laten komen. "Puur teamwerk", benadrukt 'Sheik', "zonder de mensen op de grond kan ik helemaal niets. Een optreden duurt elf minuten. In die tijd moet je laten zien wat het toestel, het team en jij kunnen. Van heel langzaam, amper 180 kilometer per uur, tot heel snel, mach .95 (1200 kilometer per uur)." De nieuwe demo van de KLu heeft een leeuw op onder- en bovenkant.

"Gaaf toch?" lacht kapitein-vlieger Ralph Aarts, dienend bij 313 squadron. "Onze Hollandse leeuw brult wereldwijd. En weet je, ík mag 'm tot 1 november temmen!"