Nieuws
1245257
Nieuws

“Daar gaat je leven en je carrière”

Trotse TIENER MOEDERS

Tien op de duizend meisjes tussen de 15 en 19 jaar raken zwanger. En van elke tien zwangerschappen worden er zes uitgedragen. Jaarlijks worden dus ruim tweeduizend meisjes voor hun twintigste moeder. Wij spraken met vier van deze jonge mama’s.

KELLY SNIJDERS (21) is moeder van Angelo (3)

Ze kende haar vriend pas vier maanden toen ze zwanger raakte. Per ongeluk. Kelly slikte de pil, maar had buikgriep gehad en er niet bij stilgestaan dat ze dan niet meer honderd procent beschermd was.

Zowel haar vriend als zij woonde nog thuis en Kelly was net begonnen aan een horeca-opleiding. Beide ouders schrokken toen ze vertelden over de zwangerschap en dat ze het kindje wilden houden.

“Waar begin je aan?” zeiden ze. “Net een relatie, nog maar zeventien jaar en pas met school begonnen...” Maar de twee hadden er heel goed over gepraat. Toen dat duidelijk werd, accepteerden de ouders hun beslissing.

Kelly stopte met haar opleiding en trok bij haar vriend in. Tegen de tijd dat Angelo anderhalf was, vonden ze een huisje voor henzelf. En daar was ze wel aan toe. Op het laatst bemoeide oma zich af en toe met de opvoeding en Kelly wilde het op haar eigen manier doen.

  Dat gaf wrijving. Geen van haar vrienden hebben kinderen, maar iedereen is dol op het ventje. Elk weekend stappen zit er niet meer in, maar op visite gaan of thuis mensen uitnodigen vindt ze net zo gezellig.

Zelf zou ze best een tweede kindje willen, maar haar vriend vindt het prima zo. En dus is Kelly weer in de schoolboeken gedoken. In plaats van de horeca, wil ze nu de kinderopvang in. Want nu ze zelf een jochie heeft, weet ze hoe leuk het is om met kinderen te werken.

JILLANKA IMANG (22), moeder van Zion (2)

Na amper een half jaar verkering kwam Jillanka erachter dat ze - ondanks de pil - zwanger was geraakt. En toch was ze ontzettend blij. Net als haar moeder en broer. Maar haar vader en zus reageerden negatief. “Daar gaat je leven en je carrière,” zeiden ze.

Twee vriendinnen die Jillanka stralend over haar zwangerschap inlichtte, vroegen of ze het wel wilde houden. Einde vriendschap. Ze was er helemaal klaar mee. Zoiets vraag je niet aan iemand die dolgelukkig is.

Labiel van de zwangerschapshormonen dacht ze: niemand is blij voor me. Gelukkig draaide haar familie snel bij. Jillanka deed de middelbare hotelschool en kreeg alle steun om haar opleiding af te ronden.

  Tijdens de zwangerschap en na de bevalling woonde het stel bij haar moeder, sinds een paar maanden bij haar vader. Voor Jillanka’s moeder was het allemaal best druk en heftig. Ze had rust nodig. Dus gingen ze weg voordat er ruzie zou komen.

Ze werkt nu vier dagen per week als telefonisch beleggingsadviseur. Haar vriend werkt zes dagen en Zion gaat drie dagen naar de crèche. ’t Is bijna huisje-boompje-beestje.

Op het huisje na, want een eigen plek heeft het jonge gezin nog niet gevonden. Om die reden zijn ze nog niet actief bezig met een tweede. Gelukkig zijn ze op tijd begonnen, want Jillanka wil graag acht kinderen…

CIJFERS

• De laatste jaren worden in Nederland tussen de 4000 en 4500 meisjes tussen de 15 en 19 jaar zwanger. Dat is 10 per 1000 meisjes in die leeftijdscategorie.

• Van elke tien zwangerschappen worden er zes uitgedragen. De andere vier eindigen in een abortus.

• Jaarlijks worden ruim 2000 meisjes voor hun twintigste jaar moeder.

• Slechts een enkele keer wordt er gekozen voor adoptie.

• Naar schatting zijn er tussen de 4000 en 8000 tienermoeders in Nederland.

PRACHTFOTO’S

Deze week verschijnt het fotoboek PUUR. Trotse tienermoeders (uitgeverij d’jonge Hond) van fotografe MeRy/Melanie Rijkers. Zij legde in de afgelopen drie jaar meer dan 75 tienermoeders vast op de gevoelige plaat. Naast het boek is er vanaf 1 april een tentoonstelling in de Amsterdamse Melkweg.

Kijk voor meer informatie op: www.mery.nl

Stel: uw dochter van 17 zegt: “Je wordt oma!” Wat is daarop uw antwoord?

Praat met ons mee!