Nieuws
1245311
Nieuws

Column Cruijff: Kwalificeren belangrijkste

Door een samenloop van omstandigheden heb ik zaterdagavond Nederland-Schotland in Schotland bekeken. Ik was uitgenodigd voor een speciale fundraising voor een kinderkankerziekenhuis in Loch Lomond en maakte meteen van de gelegenheid gebruik om dit prachtige natuurgebied te bezoeken. Ik heb m’n ogen uitgekeken. Ook is het nauwelijks voor te stellen dat je op een Loch vaart dat op sommige plekken bijna 200 meter diep is.

Maar dat niet alleen, werkelijk alle mensen die ik hier ontmoet heb, waren ongelooflijk aardig. Op de avond van de wedstrijd werd er in het hotel-restaurant zelfs een speciaal groot scherm bij mijn tafel gezet, waardoor ik Nederland-Schotland perfect kon volgen. Daardoor kon ik ook goed de reacties van de Schotten in het restaurant peilen. Die waren uiteindelijk tevreden met de 3-0, omdat ze vooraf bang waren voor een grote nederlaag. Maar met deze uitslag konden ze goed leven.

Veel belangrijker voor ze is de wedstrijd van woensdag tegen IJsland. Dan hebben we weer een gezamenlijke interesse. Winnen zij van IJsland en wij van Macedonië, dan heb je volgens mij nog maar één punt voor het WK nodig.

Wat de wedstrijd betreft, wil ik er inhoudelijk niet teveel op ingaan. Ik houd nu eenmaal van een bepaalde manier van voetballen, maar in deze fase is kwalificatie gewoon het belangrijkste.

Vooral omdat we met de clubs internationaal veren hebben gelaten. Alles wat je via andere mogelijkheden nu kan aangrijpen om er toch bij te horen, daar moet je voor gaan. Dat geldt niet alleen voor het Nederlands elftal, maar ook op het bestuurlijke vlak. Tot voor kort hadden we alleen Maarten Fontein met een belangrijke rol in de European Club Association, gelukkig is daar Michael van Praag bij de UEFA bijgekomen. Hoewel twee functies op dit niveau niet echt overhoudt, moeten we blij zijn met wat we nu hebben. Bovendien gaat het hier om twee capabele mannen, die hopelijk de weg voor meer Nederlanders vrij gaan maken.

Maar natuurlijk is presteren op het sportieve vlak het belangrijkste en wat dat betreft, doet Nederland via het nationale elftal nu goede zaken. Nogmaals, het is niet helemaal mijn manier van spelen. Ik ben nog van een generatie, die, als we de bal niet hadden, we die meteen gingen halen. Daar had je een bepaalde veldbezetting voor nodig, waarbij je tijdens de uitvoering allerlei linies creëerde. Dat is met twee controlerende middenvelders onmogelijk. Ik heb nu al een paar keer gezien, dat het slechts twee linies in de hand werkt, één met vier aanvallers en één met zes verdedigers. Het is dan bijna onmogelijk om goed op te bouwen.

Maar tot nu toe zijn de resultaten goed en staan we met één been in Zuid-Afrika. Dat is nu even toch het belangrijkste.