Nieuws/Binnenland
1245344
Binnenland

Column Elson: Crisis treft ook NBA

We hebben een zware periode achter de rug. Het hele seizoen staan we op de achtste plek van de Eastern Conference, die nog net recht geeft op deelname aan de play-offs. Volgens iedereen is dat een klein wonder.

Niet alleen omdat we niet zo heel erg getalenteerd zijn, maar ook door langdurige blessures bij drie basisspelers. Door keihard te werken op trainingen en wedstrijden zijn we toch bijgebleven, maar nu lijkt de pijp leeg. Chicago Bulls stond onder ons, had bovendien een zwaar schema, maar heeft ineens de geest gekregen en is ons voorbijgestreefd. Zij winnen veel, terwijl wij tegelijkertijd in een dip zijn geraakt. Het patroon is steeds hetzelfde: we beginnen goed, maar moeten zo op onze tenen lopen dat we in de tweede helft stilvallen omdat we geen energie meer hebben. Toch mogen we ons daar niet bij neerleggen. Er zijn nog 10 wedstrijden te gaan. We moeten het ergens vandaan halen, het maakt niet uit hoe of waar.

Met mij ging het tot nu toe vrij goed. Toch kreeg ik daarnet, vlak voor onze uitwedstrijd tegen Miami Heat, van coach Scott Skiles te horen dat de komende tijd Dan Gadzuric in mijn plaats in de basis gaat starten. Hij vertelde dat hij wat wilde veranderen, waardoor ook Luc Mbah a Moute in de basis wordt vervangen door Charlie Bell. Ik had dit liever iets eerder gehoord, maar zo gaat dat in de NBA, daar moet ik me bij neerleggen. De coach beslist, het is aan mij om me weer terug te vechten.

Ondertussen beginnen sommigen al aan het volgende seizoen te denken. Met name de ’free agents’ Charlie Villanueva en Ramond Sessions, die zich behoorlijk in de kijker hebben gespeeld, denken dat ze kunnen rekenen op grote salarisverhogingen. Dat kan zowel gebeuren bij een andere club als bij Bucks, dat contractueel recht heeft om de andere aanbiedingen te overtreffen. Ik denk dat de jongens zich te vroeg rijk rekenen en wel eens bedrogen uit zouden kunnen komen. Door de crisis lopen de inkomsten behoorlijk terug en wordt er bij enkele clubs zwaar verlies geleden. De NBA heeft daarom 150 miljoen dollar geleend om te verdelen onder de noodlijdende clubs. Ik merk het ook bij ons, waar de midweekse wedstrijden sinds kort veel minder publiek trekken. De kans bestaat zelfs dat er weer een ’Lock Out’ komt, net als een paar jaar geleden. De spelersbond en de clubeigenaars konden toen niet tot overeenstemming komen over het percentage van de inkomsten dat besteed mocht worden aan de spelerssalarissen. De competitie werd toen voor een maand stilgelegd tot beide partijen eruit waren. Dat heeft veel geld en goodwill gekost.

Voor mij maakt het weinig uit. Ik heb een optie met Bucks voor volgend seizoen, die ik eenzijdig mag lichten. In de week na onze laatste wedstrijd spreek ik met de clubleiding over volgend jaar. Als men positief is over mijn inbreng en de vooruitzichten zijn goed, dan teken ik bij. Anders ga ik afwachten wat de mogelijkheden zijn. Ik ga in ieder geval eerst een tijdje vakantie houden en uitrusten. Ik heb nog nooit zo hard getraind, dit seizoen was moordend.