Nieuws/Binnenland
1245392
Binnenland

AIVD faalde rond Irak

EXCLUSIEF De AIVD blijkt in de aanloop naar de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been te hebben gezet. De geheime dienst heeft klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten overgenomen zonder de informatie te verifiëren.

Daardoor ontstond de indruk dat het regime van Saddam Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens. Volgens de AIVD ging het voornamelijk om chemische en biologische wapens. Wel werd steeds gerapporteerd dat Irak nog geen nucleaire wapens had. Dit is naar voren gekomen tijdens zeer recente ambtelijke evaluaties over de rol van de inlichtingendienst bij de besluitvorming van het kabinet om politieke steun te verlenen aan de oorlog. De onlangs ingestelde commissie-Davids gaat hier onderzoek naar instellen.

Spoeddebat De Tweede Kamer houdt woensdag een spoeddebat over de commissie, omdat het kabinet volgens de oppositie de kennisname en openbaarmaking heeft beperkt van staatsgeheime stukken zoals AIVD-rapportages. De AIVD vertrouwde in 2002 en 2003 vooral op informatie van de Britse collegadienst MI6. Achteraf is in de zogeheten 'Butler Inquiry' duidelijk geworden dat de kwaliteit van de MI6-rapporten beneden alle peil was. De Britse collega's, die volgens de AIVD gelden als 'doorgaans betrouwbare bron', steunden te veel op de rapporten van derden. Ook MI6 liet na de bronnen zelf te toetsen. Premier Balkenende heeft het steeds opgenomen voor de AIVD en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Hun commentaren op Amerikaanse en Britse rapporten waren volgens Balkenende "in het algemeen nuancerend van aard". Ook is volgens de premier steeds alle ontvangen informatie van partnerdiensten door AIVD en MIVD "zorgvuldig getoetst en gewogen".