Nieuws/Binnenland
1245509
Binnenland

Verdonk zegt vertrouwen in kabinet op

Rita Verdonk heeft donderdagavond een motie van wantrouwen ingediend tegen het hele kabinet. Ze deed dat uit onvrede met de crisisaanpak van het kabinet. De motie kreeg bij een stemming verder van niemand in de Tweede Kamer steun. Verdonk vindt het onacceptabel dat de Tweede Kamer de afgelopen weken buitenspel is gezet door de onderhandelingen van de coalitiepartijen „in de achterkamertjes”.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema verweet Verdonk dat het zware instrument van een motie van wantrouwen „straks geen biet meer waard is”, als het wordt ingezet bij elk meningsverschil met het kabinet. Maar Verdonk zei dat de hele oppositie de afgelopen tijd heeft geklaagd over het buitenspel zetten van de Kamer door de coalitie en dat zij als enige daar consequent een conclusie uit heeft getrokken.

„Wat mij betreft was het een onacceptabele inbreuk op ons dualistisch stelsel van parlementaire democratie”, zei Verdonk over de coalitie-onderhandelingen in het torentje van premier Jan Peter Balkenende en in het Catshuis.

Moties van wantrouwen worden de laatste jaren veel vaker ingediend dan voorheen. In januari zegde Verdonk het vertrouwen op in minister Eimert van Middelkoop van Defensie. Ook de PVV van Geert Wilders diende het afgelopen jaar meermalen een motie van wantrouwen in. De SP deed dat vorig jaar november nog tegen toenmalig minister Ella Vogelaar.