Nieuws/Binnenland
1245683
Binnenland

Help. Ik mis mijn heffingskorting!

Ik heb een vraag over de aangifte van mijn moeder. Zij ontvangt een ABP uitkering en een ANW uitkering van de SVB. Beide uitkeringen zijn niet hoog, maar opgeteld vallen ze in de tweede schijf en dus moet zij elk jaar fors bijbetalen. Is dit te voorkomen door de heffingskortingen te laten verrekenen door het ABP i.p.v. de SVB?

Het ABP met de heffingskortingen rekening laten houden in plaats van de SVB zal geen verbetering brengen. Het probleem zit er in dat beide instanties uw moeder aanslaan voor 15,7% in de eerste schijf , terwijl uw moeders inkomen gedeeltelijk in de tweede schijf belast dient te worden. U moeder betaalt dus over een deel van haar inkomen ongeveer 8% te weinig belasting. Dat is niet te regelen met ABP of SVB. U kunt dus niet vragen of zij gewoon wat meer belasting willen inhouden want beide instanties zijn verplicht te handelen alsof zij de enige zijn van wie uw moeder inkomen ontvangt.

U zou aan beide instanties kunnen vragen geen rekening te houden met uw moeders recht op heffingskortingen Uw moeder betaalt dan teveel belasting. Zij zal dit na afloop van het jaar -na aangifte- met rente terugkrijgen. U kunt ook een briefje schrijven naar de Belastingdienst. Aangeven wat het inkomen van uw moeder is en vragen om een voorlopige aanslag omdat uw moeder van twee instanties inkomen ontvangt en er dus te weinig belasting wordt ingehouden. Uw moeder betaalt de 8% dan in maandelijkse bedragen en krijgt aan het einde van het jaar geen aanslag (met rente) meer,

namens De Telegraaf

Regina de Valk

Met dank aan de FNV belastingservice.

Reacties? Schrijf naar: redactie@overgeld.nl of Pagina OverGeld, Postbus 376, 1000 EB Amsterdam. Formuleer kort en bondig.

Meer lezen over de aangifte 2008? Zie hier.

Voor een overzicht van alle aftrekbare ziektekosten, zie hier.