Nieuws/Binnenland
124572152
Binnenland

Brusselse politie stopt verboden wandeling Wilders

Brussel - PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter wilden ondanks een verbod gaan wandelen in stadsdeel Sint-Joost-ten-Node in Brussel, maar zijn daarbij tegengehouden door de Belgische politie. Filip Dewinter wil het wandelverbod aanvechten bij de Raad van State. „Ze maken de vrijheid van meningsuiting dood.”

Verslaggever Alexander Bakker was aanwezig in Brussel, lees zijn liveverslag terug onderaan dit bericht.

Beide politici willen de ’islamisering’ van Brusselse wijken bekijken. Meerdere burgemeesters hebben het duo preventief de toegang ontzegd.

Aanvankelijk zouden de twee uiterst rechtse politici naar het beruchte stadsdeel Molenbeek gaan, maar de linkse burgemeester besloot op het laatste moment om een wandeling te verbieden. Volgens Vlaamse media uit vrees voor onrust. Activisten die tegen de komst van Wilders wilden protesteren zijn door de politie meegenomen. Ze worden gefouilleerd en moeten zich legitimeren.

PVV-leider Geert Wilders reageert tijdens een persconferentie in het Vlaams Parlement woedend: „Molenbeek is een kalifaat, een islamitische exclave geworden en een no go-zone voor parlementariërs zoals ik.”

Gastheer Dewinter noemt het een schande: „Wilders is blijkbaar persona non grata in deze stad. Burgemeesters gedragen zich als kleine imams die een fatwa afkondigen.”

Wilders en Dewinter zijn te voet terug naar het Vlaamse Parlement gegaan.

De gemeente Molenbeek is niet bereikbaar voor commentaar. Vlaams Belang gaat het besluit van de burgemeester aanvechten bij de Raad van State. Vijf jaar geleden wilde het duo ook al op ’islamsafari’ in de wijk die berucht werd toen de terreurverdachten van islamitische aanslagen in Parijs en Brussel daar een schuilplaats vonden. Ook toen werd een wandeling verboden. De rechter gaf de twee politici uiteindelijk gelijk, maar door de coronacrisis kwam het niet eerder van een bezoek.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop