Nieuws/Binnenland
1245753
Binnenland

De Zwaan in Geldrop

Monogaam genieten

Samen dineren. Ik heb het al eerder gezegd. Er is niet zo heel veel meer sexy dan dat. Alle zintuigen staan op scherp, de exotische aroma’s prikkelen de neus en de wijn glijdt over de tong terwijl je samen in een sappig stukje vlees prikt. Dit weekend in Geldrop was het andere koek. Ik ken weinig sekslozere dorpen dan het knusse Geldrop, zo’n zes kilometer ten zuidoosten van Eindhoven. Geloof me, er is echt niets te beleven. Maar het is wel de perfecte plek om eens lekker helemaal alleen te zijn.

Terwijl ik een slok van mijn verse jus nam in restaurant De Zwaan, moest ik even aan Veldhuis (van Kemper) denken die mij onlangs in een interview toevertrouwde niet in monogamie te geloven: „Behalve bij zwanen dan.” Ik heb het een week lang moeten horen van mijn moeder: „Wat een naar verhaal van jou op pagina Privé en dan ook zo’n opmerking over monogamie.” Ik begreep er niets van. Zij zei: „Ik hou gewoon van zwanen.”

Ik smeerde een broodje met roomboter. Het donkerbruine brood was nog warm en daardoor smolt de ijskoude boter gelukkig een beetje. Ik dacht aan de week ervoor toen ik met hém at. Toen hoefde ik mijn broodje niet zelf te smeren. En bij elke slok wijn die ik proefde, keek ik in lachende ogen. Maar was ik hier niet om een boek te lezen, om niets te hoeven zeggen, om met mezelf te zijn?

Zelfs de proeverij die ik bestelde, liet me niet met rust. Want daar had absoluut met z’n tweeën van gesnoept moeten worden. De kleine Hollandse garnaaltjes waren super (maar liever volgende keer met de saus ernaast) en ook van de gefrituurde gamba’s at ik voor twee. De tonijnsalade smaakte naar meer, heerlijk fris met klein gesneden paprika en uitjes. Een kappertje erbij had het helemaal afgemaakt. De warme runderhaas was mals en combineerde goed met de parmezaanse kaas en balsamico-azijn. En dan de carpaccio, zo dun gesneden, licht en mooi zacht, maar wat hebben ze nu met die copa da parma gedaan? Zat daar een framboosachtig sausje overheen? Híj had het vast lekker gevonden. Ik vond het iets te overheersend. De paling en zalm en ook het vitello tonatorolletje waren dan weer wel oké. Maar het dessert mocht er echt wezen. Torentjes van stroopwafelparfait met knapperige stukjes wafel erin en daarnaast hoopjes dikke, stevige slagroom. Perfect om samen weg te lepelen.

Pfff, het is eigenlijk zoals Veldhuis & Kemper zingen: ’Alleen zijn gaat niet zonder jou’. Zo goed, mam?

Restaurant De Zwaan, Stationsstraat 1, Geldrop, tel.: 040-2862027, keuken open: dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 00.00 uur, zondag vanaf 17.00 uur. Uitgebreid in je eentje lunchen voor €30.