Nieuws/Buitenland
1245756758
Buitenland

Celstraffen in plaats van doodstraf voor moord op Jamel Khashoggi

Khashoggi en Mohammed bin Salman

Khashoggi en Mohammed bin Salman

DUBAI - Een rechtbank in Saudi-Arabië heeft acht mensen een gevangenisstraf opgelegd voor de moord in 2018 op journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in het Turkse Istanbul. Vijf verdachten hadden eerder de doodstraf gekregen, maar dat oordeel wordt nu teruggedraaid.

Khashoggi en Mohammed bin Salman

Khashoggi en Mohammed bin Salman

De vijf krijgen nu een celstraf van twintig jaar opgelegd. Drie anderen moeten tussen de zeven en tien jaar achter de tralies, meldt het Saudische persbureau SPA op basis van informatie van de gerechtelijke autoriteiten. De uitspraak van maandag is definitief. Er zijn geen namen bekendgemaakt.

In mei liet de zoon van Khashoggi weten dat de familie van de journalist de moordenaars vergeeft. Het islamitisch recht staat in dergelijke gevallen toe dat er geen doodstraf voor moord wordt opgelegd.

Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz is allerminst tevreden met de uitspraak. Zij noemt het een farce. „De Saudische autoriteiten sluiten de zaak zonder dat de wereld weet wie er verantwoordelijk is voor de moord op Jamal”, zegt Cengiz in een verklaring. „Wie heeft het georganiseerd, wie heeft het bevolen, waar is het lichaam? Dit zijn de meest prangende vragen die totaal onbeantwoord blijven.”

Nooit gevonden

Khashoggi werd in oktober 2018 gedood op het Saudische consulaat toen hij daar kwam om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post geregeld kritische columns over Saudi-Arabië. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Het lichaam is nooit gevonden.

In Turkije loopt ook een rechtszaak tegen twintig Saudische verdachten voor de moord die wereldwijd voor ophef zorgde. Dat proces vindt bij verstek plaats, omdat de verdachten niet aanwezig zijn. De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Zij werden vorig jaar in Saudi-Arabië vrijgesproken.

Riyad heeft altijd beweerd dat de moordenaars zelfstandig te werk zijn gegaan. Maar zowel de Amerikaanse inlichtingendienst CIA als de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard stelt dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman mogelijk persoonlijk verantwoordelijk is voor de moord.

Callamard noemde de uitspraak van maandag een „parodie op gerechtigheid.” Zij stelt dat de hooggeplaatste functionarissen die achter de moord zitten vanaf het begin buiten schot bleven en datzelfde geldt voor de kroonprins.