Nieuws/Binnenland
1245903
Binnenland

'Nederland schoner dan u denkt'

Nederland is in werkelijkheid schoner dan menig Nederlander denkt. Uit onderzoek dat vorig jaar is gedaan op ruim duizend locaties komt een gemiddelde score van 7,5 uit de bus. Desondanks vindt 55 procent van de mensen Nederland niet of helemaal niet schoon.

Dat blijkt uit onderzoek dat milieuminister Jacqueline Cramer zaterdag presenteerde. Zij loste in Schoonhoven het startschot van de landelijke Opschoondag, de afsluiting van de week van Nederland Schoon.

De afgelopen dagen is met tal van activiteiten de aandacht op zwerfafval gevestigd. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zit mede achter die campagne.

De locaties die zijn onderzocht, variëren van winkelgebieden, woonwijken, bedrijventerreinen tot parkeerplaatsen, bus- en treinstations en recreatieterreinen.

Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen langs de snelweg en bij stations en bushaltes. Woonwijken en winkelcentra buiten steden zijn het schoonst. Dat klopt in grote trekken met het beeld dat Nederlanders hebben.

Opvallend is dat mensen de omgeving dichter bij huis als veel schoner ervaren. „Terwijl maar 18 procent Nederland redelijk tot zeer schoon vindt, vindt 40 procent zijn eigen stad of dorp schoon.”

Uit het onderzoek, verder uitgevoerd door het agentschap SenterNovem (namens de overheid) en de Stichting Nederland Schoon (namens het bedrijfsleven) naast de VNG, blijkt dat de irritatie het grootst is over meeneemverpakkingen voor etenswaren, snoep- en drankverpakkingen en kunststoffen. Aan kauwgom, voedselresten en sigarettenpeuken storen mensen zich het minst.