Nieuws/Binnenland
1245907
Binnenland

Hoofd MIVD verdacht van illegaal afluisteren

Het hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) wordt beschuldigd van het plegen van een ambtsmisdrijf. Generaal-majoor Pieter Cobelens zou opdracht hebben gegeven voor het illegaal afluisteren van eigen medewerkers bij de geheime dienst van Defensie.

Daarvan is aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee in Arnhem. Dat is gisteren tegenover De Telegraaf bevestigd door advocaat Bart Damen, die optreedt namens inlichtingenofficieren T. en K. - twee in ongenade gevallen medewerkers van de MIVD. Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten de afhandeling van de aangifte 'zeer ontspannen' af te wachten.

De door mr. Damen ingediende strafklacht vloeit voort uit een rel rond een supergeheime operatie in het Midden-Oosten. Het vermeende afluisterschandaal speelde zich af tijdens intern onderzoek naar mogelijke corruptie.

Pensioen T. en K. werden beticht van het wegsluizen van gelden om een eigen 'pensioenvoorziening' op te bouwen. Later is het tweetal vrijgepleit in een geheim onderzoek van een commissie onder leiding van Harry Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Volgens mr. Damen van Wyck Advocaten in Maastricht was het afluisteren illegaal: "De wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten verbiedt dit bij een zogenaamd veiligheidsonderzoek, waarvan in deze zaak sprake was. Cobelens heeft zijn ambt misbruikt en de wet overtreden." Zoals De Telegraaf onlangs onthulde, is de MIVD al enige tijd in de greep van het conflict tussen Cobelens en de twee MIVD'ers. De commissie-Borghouts leverde scherpe kritiek op de MIVD en de ambtelijke top van het ministerie van Defensie. Zo was er geen grond voor de beslissing van secretaris-generaal Ton Annink om T. en K. de verklaring van geen bezwaar te ontnemen die ze nodig hebben voor hun werk.