Nieuws/Buitenland
1245916
Buitenland

Spanning in Zimbabwe: tanks rijden richting hoofdstad

De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga.

De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga.

HARARE - In Zimbabwe is onrust ontstaan nadat het leger dreigde in te grijpen als de zuiveringen binnen regeringspartij ZANU-PF niet stoppen. Getuigen verklaarden dinsdag zeker vijf gepantserde voertuigen te hebben gezien in en rond hoofdstad Harare.

De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga.

De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga.

De aanwezigheid van de legervoertuigen leidde tot speculatie over de plannen van de militairen. Het bleef echter rustig in de hoofdstad. Het leger stuurde voor zover bekend geen manschappen naar de staatstelevisie of andere strategische locaties.

De aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe nu de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden.

De 52-jarige Grace ligt goed bij de machtige jongerenbeweging van de partij, maar is minder populair onder veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. Die strijders genoten een bevoorrechte positie binnen de ZANU-PF, maar moeten steeds vaker wijken.

De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga, dreigde maandag dat ,,het leger niet zou aarzelen om in te grijpen om onze revolutie te beschermen''. Hij klaagde dat de regeringspartij is gekaapt door mensen die niet hebben gevochten in de onafhankelijkheidsoorlog.

ZANU-PF liet dinsdag in een verklaring weten dat de partij nooit zal toegeven aan druk vanuit de strijdkrachten. De eerdere uitspraken van de legerleider, wijzen volgens de regeringspartij op ,,verraderlijk gedrag''. Chiwenga kreeg het verwijt dat hij probeert de vrede en stabiliteit in het land te verstoren.

Mugabe is al 37 jaar aan de macht en is de enige president die Zimbabwe ooit gekend heeft. De onvrede onder de bevolking lijkt echter toe te nemen. De Zimbabwaanse economie is sinds het jaar 2000 fors gekrompen.

Robert Mugabe en zijn vrouw Grace.

Robert Mugabe en zijn vrouw Grace.