Nieuws/Binnenland
1245983
Binnenland

Smoezenboek Stadstoezicht

'Mijn hond kan niet aangelijnd, hij heeft adhd'

"Mijn hond kan er niet tegen aangelijnd te zijn. Hij heeft namelijk adhd." En: "Ik rijd al in een dure auto. Je denkt toch niet dat ik dan óók nog een parkeerkaartje koop."

Het zijn slechts enkele van de vele smoezen die de medewerkers van de Rotterdamse dienst Stadstoezicht tijdens hun dagelijks werk op straat te horen krijgen van mensen die onder een boete proberen uit te komen. De leugentjes zijn vaak zo hilarisch en origineel, dat Stadstoezicht recent besloot om de bedenksels te bundelen in een 'smoezenboekje'. De dienst verkoopt het niet, maar gebruikt het om weg te geven aan relaties.

"Het doel is, hen te laten meegenieten van de allergrappigste anekdotes en de meest creatieve smoezen die we zoal tegenkomen", aldus woordvoerder Fred Marree van Stadstoezicht. Dat mensen enorm vindingrijk kunnen zijn, blijkt zeker uit het boekwerkje.

Vooral de baasjes die hun trouwe viervoeters laten loslopen en mensen die niet betalen voor parkeren, komen er veelvuldig in voor. "Mijn hond is dement. Hij heeft niet door dat hij steeds van huis wegloopt", verklaart een bezitter als hij zijn op straat loslopende hond krijgt terugbezorgd. Vermakelijk is ook het verhaal van een man die een kapperszaak komt uitrennen, juist op het moment dat hij buiten de parkeerwacht ontwaart. Met de kappersschort nog om en met een half kaalgeschoren hoofd laat hij met een stalen gezicht weten: "Ik kom net aanrijden." Een bestuurder die een bon krijgt, omdat hij zijn parkeergeld niet heeft betaald, terwijl zijn auto pal naast de kaartjesautomaat staat, zegt: "Oh, joh, ik dacht dat het zo'n praatpaal was van de ANWB."

De topper is het verhaal van een beboete automobiliste. Zij smeekt werkelijk om de bon ongedaan te maken. Eerst probeert ze het nog met het verhaal dat ze in geldnood verkeert.

Als die lezing geen effect sorteert, komt de aap uit de mouw. "Als deze bekeuring wordt thuisgestuurd, weet mijn man waar ik ben geweest en komt hij erachter dat ik vreemdga..."