Nieuws/Buitenland
124620331
Buitenland

Iran ’extreem bezorgd’ over lot diplomaten in Herat

TEHERAN - Iran is „extreem bezorgd” over het lot van zijn diplomaten in het consulaat in Herat, de grote stad in het westen van Afghanistan die in handen is gevallen van de soennitische extremisten van de Taliban. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran liet op Twitter weten dat het consulaat en het personeel nog veilig zijn, maar hij is extreem bezorgd over de gezondheid en veiligheid van de mensen daar.

Hij roept de Taliban op de internationale regels te respecteren die in de diplomatie gelden. De Taliban zien het sjiitische Iran en ook de sjiitische minderheid in Afghanistan als vijanden. Bij de strijd in 1998 veroverden de Taliban de stad Mazar-i-Sharif en bestormden het Iraanse consulaat. Ze vermoordden tien Iraanse diplomaten en een journalist van het Iraanse persbureau IRNA.

Iran heeft de machtsovername door de Taliban in het buurland volgens waarnemers wel zien aankomen, maar de regering zou het er niet over eens zijn wat voor beleid daar op moet volgen. Een deel denkt dat er in tegenstelling tot vroeger nu wel met de Taliban valt te praten. Een ander deel vreest dat de toestand in het buurland onder de nieuwe generatie Taliban nog veel erger wordt. Ze wijzen op de mislukte vredesgesprekken met de Taliban en het bloedige offensief van de soennitische extremisten. Iran vreest ook een vluchtelingenstroom. Rond 1980 staken miljoenen Afghanen de Iraanse grens over. De grote Hazara-bevolkingsgroep in Afghanistan is sjiitisch.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop