Nieuws/Binnenland
1246540
Binnenland

EU-aanpak btw-fraude faalt

De gemeenschappelijke Europese aanpak van de btw-fraude faalt. Nieuwe afspraken tussen belastingdiensten om gegevens uit te wisselen, hebben niet geleid tot een effectievere aanpak van de grensoverschrijdende btw-fraude.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport. Volgens de Rekenkamer moeten de instanties in de EU-lidstaten nog veel beter samenwerken. Ook de Nederlandse belastingdienst moet meer prioriteit geven aan bestrijding van de btw-fraude.

Bij de zogeheten carrousselfraude wordt volgens schattingen voor ongeveer 100 miljard euro per jaar gefraudeerd. Het gaat als volgt in zijn werk: Handelaar A koopt bijvoorbeeld tegen nultarief een grote partij mobiele telefoons uit een ander EU-land. Hij levert ze in eigen land door en berekent daarbij btw aan afnemer B. A draagt deze btw niet af. B levert de goederen door en vordert door hem betaalde btw terug.

De goederen kunnen tegen het nultarief weer terugkeren naar het land van herkomst, zodat de cyclus zich kan herhalen. Vandaar de naam carrouselfraude. Handelaar A zorgt ervoor onvindbaar te blijven voor de autoriteiten en wordt daarom wel ploffer of missing trader genoemd.

De EU-landen zijn al jaren bezig om deze vorm van grensoverschrijdende fraude te bestrijden, maar zonder al te veel succes. Er is een uitwisselingssysteem van informatie (VIES geheten), maar dat moet sneller en beter worden benut. „Idealiter zouden belastingdiensten online moeten kunnen beschikken over gegevens per transactie in plaats van de huidige totalen van leveringen per periode”, aldus de Rekenkamer.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën sluit zich aan bij de aanbevelingen van de Rekenkamer. Hij gaf eerder al aan dat Nederland relatief weinig last heeft van btw-fraude. Zo speurt de fiscale opsporingsdienst FIOD al bij het handelsregister naar verdachte personen die plotseling zeer veel BV's oprichten.

De Jager wijst er op dat Nederland een voortrekkersrol vervult bij de uitwisseling van informatie. De Jager wil ook in Europees verband zogeheten klantprofielen opstellen. Verder is de belastingdienst alert op bijvoorbeeld de handel in luxe jachten. De belastingdienst kwam daar vorig jaar met naheffingen van bijna 31 miljoen euro.