1246910
Buitenland

Escalatie in strijd over Dode Zeerollen

De zoon van een expert op het gebied van de Dode Zeerollen is in New York gearresteerd, omdat hij te ver is gegaan in het zwart maken van deskundigen die het niet met zijn vader eens zijn. Raphaël Haim Golb (49) riskeert vier jaar cel, berichtte vrijdag The New York Times.

Raphael Golb is een fanatiek aanhanger van de theorie van zijn vader, Norman Golb, over de circa zestig jaar geleden gevonden Dode Zeerollen. Die theorie wordt door andere professoren fel bekritiseerd.

Volgens Norman Golb zijn de beschuldigingen tegen zijn zoon op niets gebaseerd. Het is weer een nieuwe poging van zijn collega's om hem zwart te maken en zijn werk te dwarsbomen, stelt hij. Professor Golb mag ook al niet meer bij de vindplaatsen van de handschriften komen.

Raphaël Golb wordt beschuldigd van het stelen van de identiteit van personen. Hij heeft volgens een openbaar aanklager in Manhattan, Robert Morgenthau, onder meer een e-mailadres geopend onder de naam van een professor die het met zijn vader oneens is, Lawrence Schiffman. Namens Schiffman zond hij boodschappen aan Dode Zeerollenkenners.

'Schiffman' geeft daarin onder meer toe plagiaat te hebben gepleegd met Golb seniors werk. Golb junior beschuldigde op verschillende plaatsen op het internet professor Schiffman valselijk van plagiaat, aldus de aanklagers.

Schiffman is niet het enige slachtoffer. Golb opende meerdere nepadressen van academici die het niet met zijn vader eens waren met het oogmerk hun aanzien te ondermijnen. „Dit is weer een voorbeeld van de sterke toename van het verschijnsel identiteitsdiefstal,” aldus een medewerkster van Morgenthau.

Professor Golb heeft aan de universiteit van Chicago een eigen theorie over de collectie handschriften die tussen 1947 en 1956 in de buurt van Qumran aan de noordkant van de Dode Zee in grotten zijn gevonden. De meeste deskundigen op het gebied van deze Hebreeuwse, Aramese en Griekse teksten, die zijn opgeschreven tussen 250 voor Christus en 50 na Christus, gaan ervan uit dat ze afkomstig zijn van een joodse sekte, de Essenen. Die waren bij Qumran neergestreken.

Norman Golb bestrijdt dat. De handschriften zijn volgens hem niet van de Essenen, maar komen van verschillende plaatsen in en rond Jeruzalem. Ze zijn verstopt in grotten tijdens de oorlog met de Romeinen circa zeventig jaar na Christus. De professor gelooft ook niet dat de nederzetting Qumran een speciaal oord voor Essenen was. Het was volgens hem een van een reeks versterkte plaatsen en forten rond Jeruzalem.