Nieuws/Binnenland
1247308
Binnenland

Onderzoek naar fans FC Utrecht

De aanklager betaald voetbal stelt een vooronderzoek in naar het gedrag van de supporters van FC Utrecht. Een deel van de fans maakte zich tijdens FC Utrecht-Ajax (0-2) schuldig aan ernstig kwetsende spreekkoren. "Zodra het vooronderzoek wordt gestart, hebben de clubs twee weken de tijd om hun zienswijze te geven", aldus een KNVB-woordvoerder.

Hij herhaalt dat de verantwoordelijkheid om een duel te staken bij de thuisclub en de lokale autoriteiten ligt. "Dat is een aantal jaren geleden in een protocol vastgelegd. Daarvoor moest de scheidsrechter die beslissing nemen, maar die heeft tijdens een wedstrijd al genoeg aan zijn hoofd." Mocht blijken dat FC Utrecht nalatig is geweest, dan kunnen de domstedelingen een schikkingsvoorstel tegemoet zien.

Algemeen directeur Jan-Willem van Dop liet kort na het duel in Stadion Galgenwaard al weten de eventuele schade te willen verhalen op supporters. "Maar in de praktijk is het heel moeilijk om rotjesgooiers en de aanstichters van spreekkoren te achterhalen", was hij echter somber.