Nieuws/Buitenland
1247828908
Buitenland

Britse regering gooit coronaregels voor reizigers om

Britse premier Boris Johnson.

Britse premier Boris Johnson.

LONDEN - De Britse regering heeft besloten tot een ingrijpende aanpassing van de regels waar reizigers vanwege de coronacrisis mee te maken hebben. Britse media schrijven dat het ’verkeerslichtsysteem’ wordt versimpeld dat voorziet in kleurcodes voor landen. Die kunnen straks alleen nog ’groen’ en ’rood’ kleuren op de Britse lijst met risicolanden.

Britse premier Boris Johnson.

Britse premier Boris Johnson.

De nieuwe regels worden stapsgewijs ingevoerd. Op 4 oktober krijgen alle landen die niet op de rode lijst staan het stempel veilig, schrijft Sky News. Volledig gevaccineerde reizigers hoeven zich niet vooraf te laten testen als ze vanuit zo’n ’groen’ land naar Engeland vliegen.

Reizigers moeten nog wel een coronatest ondergaan na aankomst in Engeland, maar ook daar gaan andere regels voor gelden. Er moet nu nog verplicht een PCR-test worden afgenomen op dag twee, maar gevaccineerde mensen uit landen die niet op de risicolijst staan kunnen vanaf eind oktober ook kiezen voor een goedkopere sneltest.

Minister van Transport Grant Shapps zei dat het beleid versoepeld kan worden nu tientallen miljoenen Britten volledig zijn gevaccineerd. Hij noemde het nieuwe systeem volgens de BBC „simpeler en duidelijker.” Er wordt straks minder getest en de kosten voor reizigers gaan omlaag, betoogde de bewindsman. Dat moet ook gunstig uitpakken voor de reissector.