Nieuws/Binnenland
1247919
Binnenland

Brandpunt-journalist weer vrijgelaten

Sakir Khader

Sakir Khader

HILVERSUM - UPDATE - De Nederlandse journalist Sakir Khader die maandag is opgepakt bij Grieks-Turkse grens is dinsdagmiddag vrijgelaten. Volgens de KRO-NCRV is de verslaggever van het programma Brandpunt op weg naar Thessaloniki.

Sakir Khader

Sakir Khader

„Er is kort contact geweest tussen Sakir en de redactie. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, hoewel hij een dag lang geen eten heeft gekregen. Hij probeert zo snel mogelijk terug naar Nederland te komen”, zegt de omroep.

„Ik ben dertig uur vastgehouden door de Griekse politie onder slechte condities”, aldus Khader op twitter. Hij zegt dat hij laat in de avond ondervraagd is, geen water of eten kreeg aangeboden en dat hij dinsdag naar de rechtbank is gestuurd zonder advocaat. „Ah, freedom (vrijheid)”, twitterde hij toen hij weer vrij was.

Khader werkte daar aan een reportage over immigranten. Volgens KRO-NCRV had hij een Nederlands paspoort bij zich en twee Nederlandse perskaarten. De Griekse politie geloofde desondanks niet dat hij een Nederlandse journalist is.

De journalist bevond zich met een groep Syrische vluchtelingen die naar Europa wilde, op de Griekse oever van de grensrivier tussen Griekenland en Turkije. De groep werd maandagochtend aangehouden door de Griekse politie. De rivier zou militair gebied zou zijn. Brandpunt had er een maand geleden nog probleemloos gefilmd.