Nieuws/Binnenland
1248022
Binnenland

’Geheime evacuatiedeal voor terroristen’

Zijlstra wil opheldering VS over deal met IS

Den Haag - Minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) gaat de Amerikanen opheldering vragen over een vermeende deal met Islamitische Staat. In IS-hoofdstad Raqqa zou in het geheim een overeenkomst zijn gesloten met het terreurnetwerk, waarbij honderden IS-strijders en hun familieleden zouden mogen vluchten.

De deal werd ontdekt door de Britse omroep BBC. Via de heimelijke evacuatie konden ook IS-terroristen – mogelijk ook Nederlanders – veilig de stad verlaten. Dat zou zijn gebeurd onder toeziend oog van de internationale coalitie tegen IS, geleid door Amerika en de Koerdische strijdkrachten.

’Niet op de hoogte’

Zijlstra heeft geen weet van een dergelijke deal. „Nederland is hier niet van op de hoogte. Ik heb begrepen dat er iemand van de coalitie bij een bespreking van stammen aanwezig is geweest. Vier strijders zouden in hechtenis zijn. Dan hebben we het toch over andere aantallen dan honderden tot duizenden strijders die zouden zijn doorgelaten. Dat laatste zou absoluut slecht nieuws zijn.”

Een bord in Raqqa met daarop in het Arabisch de tekst: ’Opgepast, grensovergang Islamitsche Staat.’

Een bord in Raqqa met daarop in het Arabisch de tekst: ’Opgepast, grensovergang Islamitsche Staat.’

De VVD-bewindsman wees erop dat in en rond de Syrische stad Raqqa veel vrouwen en kinderen door IS als menselijk schild werden gebruikt. „Dat er besprekingen zijn gevoerd om te voorkomen dat deze vrouwen en kinderen slachtoffer worden van de eindfase in Raqqa is een doel waar ik begrip voor kan hebben.”