Nieuws/Binnenland
1248313
Binnenland

Vlag in Kamer kostte 100 euro

Den Haag - De Nederlandse vlag die de Tweede Kamer heeft aangeschaft voor in de plenaire zaal, blijkt 100 euro te hebben gekost. De stok waaraan hij hangt, is tijdelijk. Er komt later een handgemaakt exemplaar van perenhout.

De nationale driekleur verscheen vandaag voor het eerst in de vergaderzaal. Dat gebeurde nadat de SGP een plan daartoe had ingediend. Het voorstel kreeg brede steun. Alleen de Dierenpartij zag er het nut niet van in.

Satinette

Uit navraag van De Telegraaf blijkt dat de vlag gemaakt is door een bedrijf uit Amsterdam: FaberExposize. Dat kostte 100 euro, exclusief btw. De stof heeft een opvallende glans. Het gaat volgens de Tweede Kamer om ’satinette’, een stof die tevens ’zeer stevig’ is.

De stok en de voet zijn tijdelijk. Het bedrijf dat ook de perenhouten Kamerbankjes heeft gemaakt, gaat van hetzelfde materiaal een ’handgemaakte stok’ en kleinere voet maken. Ook wordt nog bekeken of een andere vlag straks niet beter past bij de nog te maken stok en voet.

De huidige voet leverde vandaag al flink wat kritiek op. Het is een vierkante houten blok dat geassocieerd wordt met een kaasblokje, waaruit de vlag als een typisch Hollands ’kaasprikkertje’ verrijst.