Nieuws/Binnenland
1248568
Binnenland

Crimineel zou gehoord worden in proces

Getuige zaak Holleeder ’verongelukt’

Willem Holleeder

Willem Holleeder

AMSTERDAM - De Turkse drugscrimineel Hidr Korkmaz (42), getuige in de processen tegen Willem Holleeder en drie verdachten van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra, is door een bizar ongeval om het leven gekomen.

Willem Holleeder

Willem Holleeder

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat Korkmaz dood is, maar zegt dat de lokale autoriteiten in de Oost-Europese plaats waar hij verbleef nog onderzoek doen naar de toedracht. Hidr Korkmaz zou tijdens het vissen met zijn lijn een elektriciteitskabel hebben geraakt, en zijn geëlektrocuteerd. „Ze gaan uit van een tragisch ongeval”, zegt Evert Boerstra van het OM.

De gevolgen voor het proces tegen Willem Holleeder zijn volgens diens advocaat Robert Malewicz niet heel groot. Korkmaz zou niet hebben beschikt over concrete informatie die belastend is voor Holleeder, maar zou hooguit een verband hebben aangegeven tussen de groep waartoe Holleeder en de onlangs tot levenslang veroordeelde Dino Soerel behoorden, en de groep Turkse criminelen waar Hidr Korkmaz deel van uitmaakte.

Opdracht voor moord

„Maar in het belang van de waarheidsvinding hadden we liever wel de gelegenheid gehad om hem te horen. Anders blijft er toch altijd zo’n geur omheen hangen.” Het OM zei in 2015 de man wel van belang te vinden voor het proces tegen Holleeder. Officier van justitie Gabrielle Hoppenbrouwers verklaarde dat volgens Hidr Korkmaz de opdracht voor een aantal moorden afkomstig was van Holleeder, Soerel en de in 2011 doodgeschoten Stanley Hillis.

Eén van die opdrachten was om Willem Endstra te liquideren. Dat gebeurde uiteindelijk in 2004. Korkmaz speelde een prominente rol als getuige in het Enclaveproces tegen drie verdachten van betrokkenheid bij die moord. Volgens hem had een van de schutters hem in de gevangenis zelf gedemonstreerd hoe hij het wapen had vastgehouden.

’Ik wist te veel’

Korkmaz stapte met zijn informatie naar justitie, omdat hij uit het criminele milieu wilde stappen. „Ik was bang dat ze mij ook zouden omleggen. Ik wist te veel. Ik leek wel een magneet. Iedereen vertelde mij dingen.”

Het OM vond Korkmaz betrouwbaar, omdat hij niet vroeg om geld of strafvermindering, zoals de kroongetuigen in het liquidatieproces Passage wel deden. Hij vroeg alleen om bescherming. Die kreeg hij volgens Hoppenbrouwers, „omdat we hem van belang vinden in het onderzoek naar Holleeder.”

Rechtbank: onbetrouwbaar

Volgens de verdediging van de verdachten in de zaak Endstra was hij onbetrouwbaar en haalde hij zijn kennis uit de media. Ook de rechtbank vond hem niet betrouwbaar. Een deel van zijn verklaringen stond haaks op die van andere getuigen, en zijn informatie bleek soms aantoonbaar niet te stroken met feiten. „Hij is geen leugenaar of fantast”, aldus de rechtbank, „maar we hebben geconstateerd dat hij in deze zaak onbetrouwbaar is.”

In hoger beroep wilde het hof zich zelf een oordeel kunnen vormen over zijn betrouwbaarheid door hem op zitting te horen. Die mogelijkheid is nu verkeken. Ook bij de rechtbank die de zaak Holleeder behandelt stond Hidr Korkmaz op het verlanglijstje om tijdens een zitting te horen. Volgens Malewicz kunnen de verklaringen die hij in andere zaken aflegde, niet worden gebruikt in de zaak tegen Willem Holleeder. „Omdat de verdediging niet de kans heeft gehad om hem te ondervragen zou dat in strijd zijn met het recht op een eerlijk proces.”