Nieuws/Binnenland
1248576312
Binnenland

LIVE | OM eist 6 jaar cel voor moordaanslag op Cor van Hout

Exterieur van het Jusitieel Complex Schiphol.

Exterieur van het Jusitieel Complex Schiphol.

SCHIPHOL - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen Nico V. (56) en Maruf ’Paja’ M. (65) voor hun rol bij de aanslag eind 2000 op Heinekenontvoerder Cor van Hout en diens kompaan Bas Vermeulen. In de rechtbank op Schiphol spraken de aanklagers van „een misdrijf van de ergste soort”, dat de beoogde doelwitten „wonder boven wonder hebben overleefd.”

Exterieur van het Jusitieel Complex Schiphol.

Exterieur van het Jusitieel Complex Schiphol.

Onze rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman is sinds 9.00 uur aanwezig in de rechtszaal. Volg haar liveverslag onderaan dit bericht.

Van Hout en Vermeulen werden op 20 december 2000 kort voor middernacht bij de woning van Van Houts toenmalige partner Sonja Holleeder in Amstelveen van afstand beschoten met een scherpschuttersgeweer. Ze lieten zich op de grond vallen, hielden zich minutenlang dood en kwamen met de schrik vrij.

Volgens het OM is Nico V. - in het verleden al eens tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens moord - opgetreden als schutter. Hij zou rond de aanslag intensief contact hebben onderhouden met Maruf M. Zo zouden de twee, die zich voornamelijk hebben beroepen op hun zwijgrecht, elkaar kort na de aanslag hebben ontmoet in Amsterdam-Zuid.

Justitie heeft het bewijs in de zaak verzameld aan de hand van telecomgegevens, telefoontaps en verklaringen. Cor van Hout wees direct na de aanslag naar de later zelf doodgeschoten crimineel John Mieremet, die nauwe banden onderhield met de verdachten. Daarnaast liggen er onder meer verklaringen van kroongetuige Edgar van L., die rond de eeuwwisseling veel optrok met Mieremet. Volgens hem heeft Mieremet gezegd dat hij de aanslag op Van Hout samen met Willem Holleeder had laten plegen.

V. en M. werden in 2001 al aangemerkt als verdachten, maar gingen toen vrijuit bij gebrek aan bewijs. In 2008 kwam het alsnog tot een zaak, maar verklaarde de rechtbank het OM na een eis van acht jaar celstraf niet ontvankelijk. In 2011 bepaalde het gerechtshof dat het proces overnieuw moest. Vanwege de verstreken tijd matigde het OM de oorspronkelijke eis dinsdag met twee jaar.

Voor Cor van Hout was de aanslag, de tweede op zijn leven, uitstel van executie. Hij werd in januari 2003 op 45-jarige leeftijd samen met een vriend alsnog geliquideerd toen hij een Chinees restaurant in de Dorpsstraat in Amstelveen verliet.