Nieuws/Binnenland
1249651603
Binnenland

Nederlandse directeur zendingsorganisatie aangeklaagd voor seksueel misbruik in Malawi

De Nederlander Wim A. (49), financieel directeur van de reformatorische zendingsorganisatie Timotheos, is in Malawi aangeklaagd wegens seksueel misbruik van studenten en werknemers. De advocaat van negen slachtoffers stelt in het programma dat A. zijn slachtoffers, in de leeftijd van 22 tot 40 jaar, gedwongen heeft tot seks.

Dat meldt Zembla. Volgens de raadsman dreigde A. de studenten uit te sluiten van het studiebeurzenprogramma van Timotheos als ze niet aan zijn seksuele wensen zouden voldoen.

A. werd in april 2020 gearresteerd en later op borgtocht vrijgelaten. In een verklaring die hij aflegde voor de politie, die in handen is van Zembla, bevestigt hij seksuele handelingen te hebben verricht. De Malawische Timotheos Foundation heeft A. op non-actief gesteld. Hij kan veroordeeld worden tot maximaal 14 jaar cel.

De Timotheos Foundation is een orthodox-christelijke hulporganisatie. A., een voormalige leerkracht op een reformatorische basisschool in Staphorst, was vanaf de oprichting in 2011 werkzaam voor de organisatie.