Nieuws/Binnenland
1249956
Binnenland

Raad van State velt oordeel over gaswinning

DEN HAAG - De Raad van State doet woensdag uitspraak over de gaswinning in Groningen. De hoogste bestuursrechter van het land oordeelt zowel over de bezwaren vanuit de provincie, die er op neerkomen dat nog altijd veel te veel gas uit de bodem wordt gehaald, als over de bezwaren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Het bedrijf vindt juist dat voormalig minister van Economische Zaken Henk Kamp de maximale hoeveelheid gas die uit de bodem mag worden gepompt ten onrechte verder heeft teruggeschroefd.

21,7 miljard kuub per jaar

Kamp besloot in september vorig jaar dat de NAM nog maximaal 24 miljard kubieke meter aardgas per jaar mocht winnen. Nadat zich bij Loppersum relatief veel lichte aardbevingen hadden voorgedaan, besloot de minister dit jaar dat daar omwille van de veiligheid 10 procent vanaf moet. Sinds oktober geldt de nieuwe grens van 21,6 miljard kuub per jaar.

Diverse Groningse gemeenten, de provincie en gedupeerde inwoners eisen een verdere verlaging van de gaswinning of zelfs totale stopzetting daarvan. Volgens de grootste tegenstanders plaatst de minister het economische belang boven hun veiligheid.