Nieuws/Binnenland
1250027
Binnenland

Engels van universitair docent kan beter

LEIDEN - Studenten zijn lang niet overal tevreden over het steenkolenengels van hun docenten. Docenten in Enschede en Eindhoven scoorden op dit onderdeel een magere 6,3. Duidelijk beter is het Engels van de docenten in Maastricht (7,4) en Groningen (7,2). Dat meldt de Keuzegids Universiteiten 2018 die woensdag verschijnt.

De docenten van de technische universiteiten „hebben waarschijnlijk in veel gevallen een grotere wiskunde- dan een talenknobbel”, aldus de gids. De Universiteit Leiden kwam er achter dat je niet alles kunt ’verengelsen’. Leiden doopte haar bibliotheek om tot Library University Leiden (LUL).

Wageningen University de beste

Volgens de keuzegids is Wageningen University opnieuw de beste universiteit van Nederland. „Het aantal eerstejaars verdubbelt er elke tien jaar, maar van groeipijnen geen spoor. Nog steeds heeft deze groene universiteit het hoogste studiesucces, de meest tevreden studenten én de beste beoordelingen”, juicht de gids.

De Wageningse universiteit reageert opgetogen. „Waar andere snelgroeiende universiteiten de tevredenheid van hun studenten zien teruglopen, blijven de Wageningse studenten en externe deskundigen het onderwijs, de docenten, de wetenschappelijke vorming, begeleiding en faciliteiten van de universiteit hoog waarderen.”

Keuzegids

De keuzegids beschrijft en vergelijkt alle universitaire bacheloropleidingen. De best beoordeelde opleidingen, met minstens 75 punten op een schaal van 20 tot 100, krijgen een ’ster’ en mogen zich een jaar lang topopleiding noemen. Dit jaar geldt dat voor 66 universitaire bacheloropleidingen.

De drie universiteiten die het sterkst dalen, Leiden, Eindhoven en Rotterdam, hebben volgens de keuzegids één ding gemeen: hun aantal eerstejaars is in zes jaar sterk gegroeid, met minstens 30 procent. „Kritiek van studenten op begeleiding en faciliteiten verraadt dat deze groei niet goed opgevangen is.”

Erasmus Universiteit Rotterdam niet blij

De Erasmus Universiteit Rotterdam laat weten niet blij te zijn met de lage scores. „Dergelijk onderzoek is voor ons wel nuttig om te zien waar we welke verbeteringen kunnen doorvoeren voor onze studenten.”