Nieuws/Buitenland

’Murder Island’

Weer skeletten Nederlanders gevonden

Het Nieuwsblad

Sydney - Wetenschappers hebben voor de westkust van Australië nieuwe skeletten gevonden van de Batavia-schipbreukelingen.

Het Nieuwsblad

Het Nederlandse schip strandde in 1629 op een rif.

Een 40-tal opvarenden verdronk meteen. De overlevenden zwommen naar Beacon Island; een plek die later bekend werd als ‘Murder Island’.

Het transportschip Batavia voer destijds van Texel naar de Oost-Indische eilanden met aan boord 316 man, vrouwen, kinderen en luxegoederen van onze kolonies. De tocht strandde bij Australië.

Kapitein Cornelisz

De overlevenden die onder leiding van Jeronimus Cornelisz op Beacon Island terechtkwamen, gingen een hel tegemoet. Er werd onderling gefolterd, verkracht en vermoord.

In amper drie maanden tijd werden op Beacon Island meer dan 120 mensen vermoord.

Eerst om de macht, daarna gewoon uit sadisme.

Huilende baby

Een baby die te luid huilde, een vrouw die niet op avances wil ingaan, de scherpte van een mes testen: redenen genoeg voor de gezaghebbers om een einde te maken aan onschuldige levens.

De slachtpartijen bezorgden Beacon Island de bijnaam Murder Island en gingen de geschiedenis in als eerste en grootste massamoord van Australië. Uiteindelijk werden de overlevenden van het eiland gered en stonden de rebellen terecht.

Skeletten

Wetenschappers vonden de afgelopen decennia schatten, muntgeld en botten van Nederlanders. Recent hebben archeologen opnieuw beenderen en zelfs volledige skeletten opgegraven.

„In totaal zijn nu vijftien lichaam teruggevonden,” zegt Dr. Patterson, die het eiland samen met zijn team onderzoekt in Engelse media. „De reconstructie van de gebeurtenissen en de staat van de lichamen tonen aan dat het een verschrikkelijke ervaring was.”

Volg het laatste nieuws via onze WhatsApp-lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via WhatsApp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.

Lees meer over