Nieuws/Buitenland
1250580182
Buitenland

Tegenstanders Netanyahu vormen Israëlische regering zonder hem

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

JERUZALEM - Na twaalf jaar komt in Israël het einde in zicht van het premierschap Benjamin Netanyahu. Zijn politieke tegenstanders slaagden er woensdag na marathonoverleg in zonder zijn Likud-partij een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Die moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement, de Knesset.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Het akkoord werd bekendgemaakt door de Toekomstpartij van oppositieleider Yair Lapid. Die heeft president Reuven Rivlin ervan op de hoogte gebracht "dat hij erin is geslaagd een regering te vormen".

De beoogde coalitie bestaat uit uiteenlopende partijen, inclusief Ra’am, die zich inzet voor Arabische Israëliërs. Met een minimale meerderheid in het parlement, de Knesset, zou het wel eens moeilijk kunnen worden slagvaardig beleid te voeren.

De partijen hadden tot een minuut voor middernacht om een verbond te sluiten. De Knesset moet er in principe binnen zeven dagen goedkeuring aan geven met een gewone meerderheid van de stemmen, waarna de beëdiging half juni een feit kan zijn. President Rivlin riep het parlement op zo snel mogelijk een vertrouwensstemming te houden.

Het was verre van zeker of het de gematigde Lapid zou lukken een coalitie te smeden. De ultrarechtse nationalist Naftali Bennett van de partij Yamina begint als regeringsleider en wordt twee jaar later opgevolgd door Lapid, die als minister van Buitenlandse Zaken begint.

Rechtszaken

Voor Netanyahu, die is verwikkeld in rechtszaken over corruptie, is het premierschap na twaalf jaar voorbij. De 71-jarige politicus leidde in de jaren 90 ook al drie jaar een regering. Zijn Likud-partij werd wel de grootste bij de verkiezingen van maart, maar kon dit keer geen meerderheid vinden voor een nieuw kabinet.

De Toekomstpartij van Lapid, een voormalige televisiepresentator en ex-minister van Financiën in een regering onder Netanyahu, werd tweede. Vooral de verwerping van de rechtse Netanyahu is wat de zeven kleine partijtjes die de Toekomstpartij vormen verenigt.

De partij van de beoogde nieuwe premier is de enige in het bonte verbond die zich voor kolonisten in bezet gebied inzet. De meeste andere coalitiegenoten steunen de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.