Nieuws/Buitenland
1250607966
Buitenland

President Biden dommelt tijdens klimaattop

GLASGOW - De Amerikaanse president Joe Biden worstelde zichtbaar met vermoeidheid tijdens het openingsevenement van de VN-klimaatconferentie COP26 maandag in het Schotse Glasgow.

Videobeelden die op Twitter rondgaan laten zien dat de 78-jarige president van de Verenigde Staten meerdere keren zijn ogen sluit terwijl hij met zijn armen over elkaar naar een toespraak luistert. Pas als een jonge man hem aanspreekt, lijkt hij weer wat wakkerder. Hij klapt aan het einde van de toespraak, maar wrijft ook meteen in zijn ogen.

Tekst gaat door onder de video.

Biden was eerder op de dag uit Rome aangekomen, waar hij meedeed aan de top van twintig grootste economieën (G20).

’Grote kans’

Biden ziet de klimaatcrisis als grote kans, liet hij in een toespraak weten. De enorme inspanningen die nodig zijn om de opwarming te stoppen, bieden ook veel mogelijkheden voor de economieën op de wereld.

„Ik geloof dat er binnen de groeiende catastrofe een ongelooflijke kans ligt - niet alleen voor de Verenigde Staten, maar voor ons allemaal”, zei Biden in zijn toespraak voor de internationale klimaattop COP26 in Glasgow. Bij de ontwikkeling van alternatieve technologieën bijvoorbeeld kunnen miljoenen goedbetaalde banen ontstaan.

Volgens de president worden de komende tien jaar beslissend: „We ontmoeten elkaar met de ogen van de geschiedenis op ons gericht.” Hij riep de staatshoofden en regeringsleiders op te handelen: „We staan op een keerpunt in de wereldgeschiedenis. We hebben nog maar een korte tijd voor ons. Glasgow moet het startschot zijn voor een decennium van ambitie en vastberadenheid.”

Biden waarschuwde voor de gevolgen als de maatregelen onvoldoende zijn. „Met elke dag dat we wachten, stijgen de kosten van niets doen.”

En de Verenigde Staten willen het goede voorbeeld geven. „Ik weet dat dat niet het geval was”, aldus Biden. „Daarom draait mijn regering overuren om te laten zien dat onze inzet voor klimaatbescherming geen woorden maar daden zijn.”

De voorganger van Biden, Donald Trump, betwijfelde of klimaatverandering überhaupt door de mens wordt veroorzaakt. Biden heeft de strijd tegen de opwarming tot een van zijn belangrijkste doelen gemaakt. Na zijn aantreden heeft hij de VS teruggeleid naar het klimaatakkoord van Parijs, waaruit Trump zich had teruggetrokken.

Biden probeert ook wetgeving af te dwingen voor ambitieuze klimaatbeschermingsprojecten in eigen land. Dat is hem voor de topconferentie in Glasgow niet gelukt door felle strijd over de koers in zijn eigen Democratische Partij.