Nieuws/Binnenland
1250676028
Binnenland

RIVM: Aantal nieuwe coronagevallen stijgt met 44 procent in week

ZEIST - De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen zet door, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 25.751 nieuwe positieve tests. Dat is ruim 44 procent meer dan vorige week, toen het ging om 17.832 nieuwe coronagevallen in zeven dagen.

De GGD’en testten vorige week meer dan 198.000 mensen, van wie bijna 24.000 mensen een positieve uitslag kregen. 12 procent testte dus positief, tegenover 10,3 procent een week eerder. „De toename in het aantal positieve coronatesten lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect”, aldus het RIVM. Het aantal nieuwe coronagevallen nam in alle regio’s en leeftijdsgroepen toe.

Reproductiegetal loopt op

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus verspreidt, is ook verder opgelopen. Het RIVM berekent het momenteel op 1,20. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus meedragen 120 anderen besmetten. Zo loopt het aantal besmette mensen steeds sneller op. Het getal wordt elke dinsdag en vrijdag bepaald, op basis van de situatie ongeveer twee weken eerder. Recentere cijfers zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Het reproductiegetal van 1,20 slaat dus op de situatie van 4 oktober.

Het aantal mensen met Covid-19 dat moest worden opgenomen in een ziekenhuis steeg afgelopen week met ongeveer 20 procent ten opzichte van de week daarvoor, aldus het RIVM. Er waren 385 nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan 81 nieuwe opnames op de intensive cares. Vorige week ging het nog om 71 nieuwe ic-opnames. Het was relatief het drukst met patiënten uit de regio's Limburg-Noord, Gelderland-Midden, IJsselland en Zuid-Limburg. De meeste mensen die werden opgenomen in een ziekenhuis waren niet gevaccineerd.

Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting steeg afgelopen week harder. Het RIVM kreeg 48 meldingen van sterfgevallen, een verdubbeling ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Het instituut benadrukt dat mogelijk niet al deze mensen vorige week zijn overleden, omdat het soms even duurt voor een overlijden is doorgegeven.

School en kinderopvang

De meeste mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, raakten besmet door contact met huisgenoten of partner. Het onderwijs kwam op de tweede plek. Het aandeel besmettingen dat kon worden herleid naar school of de kinderopvang nam iets toe tot ruim 15 procent. Een week eerder ging het nog om ongeveer 14 procent. Ook werk was afgelopen zeven dagen iets vaker de ’setting van besmetting’, zoals het RIVM het noemt. Het ging om 9 procent van de gevallen, tegenover 8 procent een week eerder. Het aandeel positieve tests dat herleid kon worden naar de horeca en verpleeghuizen nam eveneens iets toe. In totaal 0,8 procent van de besmettingen vond plaats tijdens een ’religieuze bijeenkomst’. Dat is iets minder dan een week eerder, toen het ging om 0,9 procent.

Coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal licht toegenomen met zeven. In totaal liggen dinsdag 617 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Lees hieronder verder

Op de verpleegafdelingen liggen nu 465 coronapatiënten, een meer dan maandag. Op de intensive cares worden er dinsdag 152 verzorgd, zes meer dan een dag eerder.

Maandag steeg het totale aantal nog met 57, dat was de grootste stijging in één dag sinds 29 april. Het aantal is al een tijdje stijgende. Vorige week dinsdag lagen er voor het eerst sinds 23 september meer dan vijfhonderd mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. De laatste keer dat er meer dan zeshonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen lagen, was 14 september.