Nieuws/Binnenland
1250711
Binnenland

’Agenten wisten direct dat Henriquez dood was’

Mitch Henriquez

Mitch Henriquez

SCHIPHOL - De agenten die Mitch Henriquez in augustus 2015 tegen de grond werkten, wisten dat hij al dood was voordat ze hem in een ME-busje tilden. Dat zegt Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden.

Mitch Henriquez

Mitch Henriquez

Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel. Voor gebruikers van de mobiele app: hier.

Korver liet de beelden van het incident analyseren door een zogenoemd spraakafzien-team van de politie. Daar werken specialisten in liplezen en lichaamstaal. Het team wordt vaker door veiligheidsdiensten en het Openbaar Ministerie ingeschakeld in gevoelige zaken.

Twee specialisten, onder wie een dove gedragsdeskundige, beoordeelden de beelden. Volgens hen zeiden de agenten: „Hij reageert niet eens. Volgens mij dood. Klaar.”

’Rommelig’

De advocaat van de twee agenten noemt het door Korver ingebrachte rapport „rommelig” en betwist dat de agenten ooit over „dood” hebben gesproken. „Misschien hebben ze iets gezegd als ’doodmoe’, dat zou veel logischer zijn.”

De advocaat protesteerde tegen het toevoegen aan het dossier. De rechtbank schoof dat bezwaar terzijde.

Misschien nieuw strafbaar feit

Advocaat Korver vindt dat het rapport ertoe moet leiden dat ook de andere drie agenten die waren betrokken bij de aanhouding worden vervolgd.

Het Openbaar Ministerie zegt zich te beraden op het eventueel aanvullen van de tenlastelegging met een strafbaar feit dat er nu nog niet op staat.

Experts steggelen

Henriquez werd pas de volgende dag officieel dood verklaard. Aanvankelijk meldde een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat hij door politiegeweld, namelijk door de nekklem, was overleden. Maar begin dit jaar verscheen een nieuw rapport van een andere deskundige over de doodsoorzaak. Dinsdag steggelden deze twee, en nog een derde deskundige, in de de rechtbank over de mogelijke doodsoorzaak.

Volgens het nieuwe rapport van Korver wisten de agenten ook dat ze werden gefilmd. “Camera”, zagen de specialisten een agent zeggen.