Nieuws
125097
Nieuws

Gevecht Leiden en Delft

— De Leidse Pieterskerk en de Delftse Nieuwe Kerk strijden naast Naarden volgend jaar om politici en andere bekende Nederlanders die de uitvoering van de Matthäus Passion willen komen beluisteren.

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren, waaronder Naarden valt, met Frits Goldschmeding, grondlegger van Randstad.

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren, waaronder Naarden valt, met Frits Goldschmeding, grondlegger van Randstad.

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren, waaronder Naarden valt, met Frits Goldschmeding, grondlegger van Randstad.

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren, waaronder Naarden valt, met Frits Goldschmeding, grondlegger van Randstad.

Het gevecht is het gevolg van de overstap met ingang van 2018 van het Bachkoor en het Concertgebouw Kamerorkest van de Pieterskerk in Leiden naar de Nieuwe Kerk in Delft, waar zij vanaf volgend jaar de Matthäus Passion gaan opvoeren. Het Bachkoor vond de huur van de Pieterskerk te hoog. In de Pieterskerk blijft het bekende muziekstuk van Johann Sebastian Bach volgend jaar te beluisteren maar dan uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest.

Gisteren werden de gasten, onder wie premier Mark Rutte, D66-voorman Alexander Pechtold en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, door de Leidse burgemeester Henri Lenferink uitgenodigd om volgend jaar ondanks de nieuwe uitvoerenden toch weer naar de Pieterskerk te komen. „Het verhaal is hetzelfde en we beloven dat het op dezelfde manier afloopt”, aldus de burgervader. Tegelijkertijd spoorde het Bachkoor de aanwezigen aan in 2018 toch vooral naar de Delftse Nieuwe Kerk te komen. „De 34-jaar oude traditie wordt daar voortgezet”, aldus voorzitter Matthijs Oudkerk van het Bachkoor.

Aan de 1700 bezoekers van Grote Kerk van Naarden ging de concurrentiestrijd tussen Leiden en Delft voorbij. Informateur Edith Schippers werd door iedereen aangesproken op de vorderingen voor een nieuw kabinet. Maar ze gaf geen krimp. Ze verheugde zich na haar vakantie een totaal andere carrière te beginnen. Voormalig secretaris-generaal van de NAVO en huidig voorzitter van het Rijksmuseum Jaap de Hoop Scheffer noemde „Korea de gevaarlijkste plek ter wereld om nu te verblijven.”

Hij hoopte dat zowel de VS als Noord-Korea zich niet tot wapengekletter laten verleiden. „Als dit wel gebeurt, kan Thialf zich klaar maken om de Olympische Winterspelen volgend jaar februari te organiseren”, sprak NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis gevat. Tal van captains of industry waren aanwezig, zoals Philips-president Frans van Houten, de bankvoorzitters Ralph Hamers (ING) en Wiebe Draijer (Rabobank) en Aegon-topman Alexander Wijnaendts en DSM-baas Feike Sijbesma.

Burgemeester Lenferink vond de strijd tussen Delft en zijn stad geen probleem. „Gezonde concurrentie, er is belangstelling genoeg,” zei hij. Zijn Delftse collega Marja van Bijsterveldt was blij met de komst van het Bachkoor naar haar stad. „De Nieuwe Kerk is prachtig”, zei ze. „Maar de Pieterskerk is ook een aardige plek.”

Premier Rutte genoot van de uitvoering in de Pieterskerk. „Ik houd van muziek,” zei hij. „Vandaag gaan we dan ook niet formeren.” Ondanks dit voornemen had hij tijdens de pauze in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis, waar een broodjeslunch werd geserveerd, een onderonsje met Sybrand van Haersma Buma. Drie van de leiders van de partijen die de formatiebesprekingen voeren, waren aanwezig in de Pieterskerk. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ontbrak vanwege zijn ernstig zieke moeder. „Jammer, anders was hier onder de hemelse klanken van Bach wellicht een Leids akkoord gesloten”, zei burgemeester Lenferink in een toespraak.

Henk Krol van 50plus zat in de kerk met zijn partner Aldo Martens. Hij had er geen bezwaar tegen als er in de wandelgangen van het godshuis alvast contact met hem zou worden gezocht voor het geval GroenLinks mocht afhaken. „Dan wordt het de Matthäus coalitie”, lachte hij.

Voormalig president van De Nederlandsche Bank en commissaris bij de Bank of China, Nout Wellink, raakte in de Burgerzaal gezellig in gesprek met oud-minister van Financiën Onno Ruding. Zij hadden een gezamenlijk advies aan de onderhandelaars voor het nieuwe kabinet: „Geef het geld niet allemaal uit maar bewaar wat voor slechtere tijden.”