1251308
Binnenland

Politiek wil opheldering over vliegveiligheid Schiphol

Den Haag - CDA en VVD eisen opheldering over de vliegveiligheid rondom Schiphol. Volgens pilotenvereniging VNV is de luchthaven veel te laks met dit thema.

De pilotenvakbond stelt woensdag in De Telegraaf dat met serieuze waarschuwingen om de kans op ongelukken te verkleinen, nauwelijks iets wordt gedaan. Ook concrete maatregelen na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijven uit.

„Als piloten nu dit signaal over veiligheid afgeven, dien je dat uiterst serieus te nemen. Ik roep de minister op om in gesprek te gaan met de piloten en andere betrokkenen”, reageert VVD-Kamerlid Remco Dijkstra.

Actie

Ook CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch wil actie: „Ik wil weten hoe de minister op korte termijn de aanbevelingen van de Onderzoeksraad in de praktijk kan brengen. Hoe kunnen we zorgen dat het veiligheidssysteem voor luchthavens geen papieren tijger blijft.”

PVV-Kamerlid Dion Graus wil dat het baangebruik op Schiphol op de schop gaat: „Ik vraag al jaren om veiligheid boven milieupaniek te laten gelden en rust te creëren voor piloten.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat in een reactie weten graag in gesprek te willen met de piloten. „We herkennen dit beeld niet. Er wordt nu juist hard gewerkt om deze aanbevelingen van de Onderzoeksraad goed over te nemen”, reageert een woordvoerder.