Nieuws/Binnenland
125157691
Binnenland

Kamer steunt bindend vrouwenquotum

Minister Ingrid van Engelshoven.

Minister Ingrid van Engelshoven.

DEN HAAG - Nederland krijgt waarschijnlijk toch een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven. Oppositiepartij SP, die nodig was voor een politieke meerderheid, twijfelde lang over dit voorstel omdat het te elitair zou zijn. De partij is om, nu het kabinet ook een plan gaat maken voor gelijke kansen voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen in de boardroom.

Minister Ingrid van Engelshoven.

Minister Ingrid van Engelshoven.

Het plan voor een vrouwenquotum kwam van de Sociaal Economische Raad (SER). De SER vindt dat als een raad van commissarissen van een beursgenoteerde onderneming nog niet voor 30 procent uit vrouwen bestaat, er geen man benoemd mag worden. Zo’n benoeming wordt dan nietig verklaard. De stoel blijft leeg totdat er een vrouw is benoemd.

Coalitiepartij CDA was nooit voor een vrouwenquotum, maar draaide na het SER-advies als een blad aan een boom en diende samen met D66 het voorstel in om het SER-plan uit te gaan voeren. Ook partijen zoals GroenLinks, PvdA en 50Plus zien het zitten.

’Veel te summier en elitair’

Maar voor een meerderheid moest ook de SP ermee instemmen. Die partij vond het plan aanvankelijk echter veel te summier en elitair. SP-leider Marijnissen wilde pas ermee instemmen als er ook voor vrouwen op de rest van de werkvloer iets werd gedaan dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen zou bevorderen. Ze dacht aan zaken zoals betere kinderopvang, of gelijke betaling voor mannen en vrouwen.

’Gelijke kansen voor vrouwen’

De Tweede Kamer draagt nu het kabinet op om aan zo’n plan te gaan sleutelen. Dit plan moet ’gelijke kansen voor vrouwen’ gaan bevorderen. Daarmee is voor de SP de kou uit de lucht.

Coalitiepartijen VVD en CU zijn überhaupt tegen het vrouwenquotum en ook in het kabinet ligt het gevoelig. Bij het CDA klinkt bij de conservatieve tak eveneens gemor. Zij willen geen staatsbemoeienis met de hoeveelheid vrouwen in bedrijven.

VVD-Kamerlid Yassini is er ook fel op tegen. „Discriminatie op de werkvloer is een serieus probleem en daar moeten we samen tegen strijden, maar een quotum van welke soort dan ook gaat daar niet bij helpen. Niemand wil een baan alleen maar vanwege zijn of haar geslacht of afkomst.”