Nieuws/Binnenland
1251683
Binnenland

Wiebes: ’stevige uitspraak’ over gaswinning

Eric Wiebes

Eric Wiebes

Den Haag - Meerdere politieke partijen eisen een debat met minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) over gaswinning in Groningen. Aanleiding is een vernietigende uitspraak van de Raad van State over het winnen van gas in de noordelijke provincie.

Eric Wiebes

Eric Wiebes

De hoogste bestuursrechter stelt dat Kamp, de vorige minister van Economische Zaken, te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid van inwoners. Ook over het ontbreken van een afbouwplan is de Raad van State kritisch, hier had de bewindsman meer onderzoek naar moeten doen.

Minister Wiebes krijgt nu een jaar de tijd om een nieuw besluit voor gaswinning te nemen. Tot die tijd mag de gaswinning op hetzelfde niveau blijven als nu. „Het is een stevige uitspraak. We zijn die nog nader aan het bestuderen. Maar de conclusie is helder: binnen een jaar moet er een nieuw besluit genomen worden en daarmee gaan wij nu aan de slag”, reageert een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Oppositie: Wiebes aan zet

De oppositiepartijen staan te trappelen om in debat te gaan met de minister. „Dit is duidelijk een rode kaart van de Raad van State. Het is een grote overwinning voor Groningen”, reageert SP-Kamerlid Sandra Beckermann opgetogen. „Het regeerakkoord is niet ambitieus genoeg. Deze plannen moeten van tafel, de gaswinning moet zo snel mogelijk omlaag.”

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren: ,,Minister Wiebes is direct aan zet. Hij heeft de kans om het echt anders te doen en te kiezen voor de bevolking van Groningen en niet voor de grote gasbedrijven.”

PvdA gedraaid

Opvallend is dat de PvdA is behoorlijk gedraaid in het gasdossier sinds de partij in de oppositiebankjes resideert. Gisteravond was dat al merkbaar bij een debat over winning in de Noordzee boven Schiermonnikoog. De sociaaldemocraten vinden dat er geen nieuwe winningslocaties meer bij mogen komen.

„De grondrechten van Groningers, veilig wonen, zijn door de politiek onvoldoende gewaarborgd”, reageert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij geeft toe dat ook zijn partij, die de afgelopen jaren met de VVD regeerde, daar medeverantwoordelijk voor is.