Nieuws/Buitenland
1251955284
Buitenland

crisis Oekraïne

Alle dertien militairen op Oekraïens eiland in Zwarte Zee gedood

De Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski.

KIEV - Alle dertien militairen die dienst hadden op het Oekraïense eiland Zmiinyi in de Zwarte Zee zijn door Russische troepen om het leven gebracht. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat in de nacht van donderdag op vrijdag in een een toespraak tot zijn volk.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Het onherbergzame rotseiland in het westen van de Zwarte Zee, dat ook wel „Slangeneiland” wordt genoemd, behoort tot Oekraïne. De dertien militairen zijn volgens Zelenski een „heldhaftige” dood gestorven en zij krijgen postuum een onderscheiding als „held van Oekraïne.”

In een uitgelekte audio-opname is te horen hoe dapper de soldaten waren. Rusland heeft het eiland overgenomen, geen van de Oekraïense soldaten heeft het overleefd. Artikel gaat verder onder de video.

Rusland zegt juist dat 82 Oekraïense militairen op het eiland zich hebben overgegeven. Berichten van het front zijn nauwelijks te controleren.

Het eiland heet Zmiinji, oftewel Slangeneiland. Het ligt in de buurt van de vaarroutes naar Odessa, de derde stad van Oekraïne.

crisis OekraïneLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover