Nieuws/Binnenland
125307
Binnenland

Maffia grijpt kans

Cyrille Fijnaut

Cyrille Fijnaut

Amsterdam - De drugsmaffia dreigt onze overheid en economie te infiltreren. Nederland moet alle zeilen bijzetten om geen maffiastaat te worden.

Cyrille Fijnaut

Cyrille Fijnaut

Dat zegt de criminoloog Cyrille Fijnaut naar aanleiding van een nieuw rapport van Europol, dat Nederland weer duidelijk neerzet als koploper in Europa op het gebied van de productie van drugs en als doorvoerland. Ook politici reageren verontrust.

Het rapport Dreigingsbeeld van zware en georganiseerde criminaliteit 2017 waarschuwt voor een enorme toename van de cocaïnestroom vanuit Zuid-Amerika. Ook wijst het rapport op de explosieve groei van de online drugsverkoop, waarin Nederland wereldwijd de hoofdrol speelt.

Chef van de landelijke recherche Wilbert Paulissen herkent zeker een aantal zaken die Fijnaut beschrijft en zegt dat Nederland ’scherp moet blijven’. „We hebben te maken met een dieper geworteld, mondiaal probleem.”

Kamerlid Van Oosten (VVD) vindt dat er een keiharde strijd geleverd moet worden tegen de ondermijnende (drugs)criminaliteit. „Ik ga de minister aan de tand voelen over de volstrekt onaanvaardbare activiteiten van misdaadfamilies in Brabant. Dat raakt direct aan dit thema. Ik vind ook dat je criminelen moet pakken daar waar het ze het hardst raakt: hun criminele winsten.”

Lees het hele verhaal: Nederland narcostaat (Premium)