Nieuws/Binnenland
125309
Binnenland

80 miljoen Turken bepalen lot parlementaire democratie

Hoogspanning in Turkije

President Erdogan spreekt zijn aanhang toe.

President Erdogan spreekt zijn aanhang toe.

Istanbul - Als we de Turkse pers moeten geloven, wordt het een spannende strijd wie morgen het referendum in Turkije wint. Mocht ’ja’ winnen, zoals president Recep Tayyip Erdogan wil, dan verandert Turkije van een parlementaire democratie in een presidentiële republiek.

President Erdogan spreekt zijn aanhang toe.

President Erdogan spreekt zijn aanhang toe.

Er is dan geen premier meer en de president kan dan zelfstandig het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Hij kan dan ook twee keer achter elkaar voor vijf jaar door het volk worden gekozen.

Het voorstel wordt gesteund door de leider van de rechts-nationalistische partij MHP Devlet Bahceli. Deze dreigde bijna zijn steun op te zeggen nadat Erdogan over een federale staat had gerept, maar Erdogan ontkende en de ruzie werd al gauw gesust.

Binnen de MHP zijn wel dissidenten, die worden aangevoerd door de vrouw Meral Aksener. Toch is er een goede kans dat de volgelingen van Bahceli er voor zorgen dat Erdogan aan de absolute meerderheid komt. İn de conservatieve wijk Uskudar aan de Aziatische kant van İstanbul maken voor- en tegenstanders van het referendum naast elkaar propaganda. Er is ook een aparte plek waar Turks nationalistische muziek hard uit de boxen komt. Twee meisjes met hoofddoeken bewegen heen en weer op de muziek en maken met hun vingers het Grijze Wolven-teken. Onmiskenbaar MHP-aanhangers. Wat gaan ze stemmen? „Ja natuurlijk!”, roepen ze door de muziek heen.

De secretaris van de sociaal-democratische oppositiepartij CHP in İstanbul, Hakki Saglam, is ondanks de steun van veel MHP’ers voor Erdogan (die zelf al doorgaans de helft van de bevolking achter zich heeft) er toch van overtuigd dat ’nee’ gaat winnen. „De meerderheid van de Turken wil niet dat alles wat in al die jaren is opgebouwd zo maar in een keer wordt weggevaagd”, zegt hij. „Liberalen, nationalisten en sociaal-democraten zullen gezamenlijk ’nee’ stemmen. Ook de middenstand. Erdogan regeert al 16 jaar en de economie gaat hard achteruit”.