Nieuws/Buitenland
125332
Buitenland

Zal Noord-Koreaanse kernproef vandaag oorlog met Verenigde Staten inluiden?

Wereld houdt de adem in

PEKING - De wereld wacht vandaag met angst en beven af. Zal Kim Jong-un echt op de rode knop drukken en met een kernproef een oorlog met Amerika inluiden? De spanning in het oosten van Azië lijkt met de minuut toe te nemen, maar Noord-Korea lijkt zich van niets of niemand iets aan te trekken.

Na alle dreigementen die Pyongyang de voorbije jaren heeft geuit aan Zuid-Korea, Japan en ook Amerika, stevent oostelijk Azië in sneltreinvaart af op een oorlog waarbij het point-of-no-return al gepasseerd lijkt.

Want Kim Jong-un kan niet meer terug vandaag. Want vandaag is ‘Zwarte Zaterdag’, de dag dat Kim Il-sung, de stichter van de staat 105 jaar zou zijn geworden. Als Kim Jong-un draait, verliest hij zijn ‘gezicht’ als krachtig leider. Hetzelfde - alhoewel in mindere mate- geldt voor Donald Trump. Die heeft al tijden verkondigd een nieuwe kernproef niet te accepteren.

Lees verder onder de graphic.

Terwijl de mensen in Pyongyang zich vooral druk maken om de voorbereiding van alle festiviteiten, wordt in Zuid-Korea en Japan koortsachtig overleg gevoerd. Noord-Korea heeft gedreigd Amerikaanse doelen in Zuid-Korea ‘binnen enkele minuten’ volledig te verwoesten. Hoofdstad Seoul, waar meer dan tien miljoen mensen wonen, ligt bovendien slechts 50 kilometer van de grens.

Japan heeft zich voorbereid op de evacuatie van zijn 60.000 burgers uit Zuid-Korea.

Zelfs China lijkt zich te hebben neergelegd bij een dramatische confrontatie. ,,De oorlog kan elk moment beginnen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi gisteren. ,,Maar degene die begint, zal de historische verantwoordelijkheid moeten dragen en de prijs moeten betalen.”

De Amerikaanse Noord-Korea-expert Ken Gause houdt er intussen rekening mee dat er vandaag niets gebeurt. Het zal dan wel om een afleidingsmanoeuvre gaan.

,,Als Kim Jong-un vermoedt dat Amerika bluft, zal hij zeker doorgaan met zijn kernproef”, zegt Gause tegen De Telegraaf. ,,Maar als hij ervan overtuigd is dat Amerika een militaire aanval inzet, zal hij denk ik wachten.” Maar niet lang. ,,Want daarmee zou hij zijn eigen geloofwaardigheid ondergraven. Hij moet de wereld zijn macht laten zien. De VS neemt in dat geval een groot risico, want we weten niet hoe Noord-Korea zal reageren.”