Nieuws/Buitenland
125335
Buitenland

Hoe kan Kim Jong-un worden gestopt?

PEKING - Van onze correspondent Welke mogelijkheden zijn er om de doorgedraaide dictator Kim Jong-un te stoppen in zijn voortdurende drang naar vernietiging van al zijn vijanden? Als de leider van Noord-Korea vandaag daadwerkelijk zijn aangekondigde kernproef houdt, zijn er verschillende scenario's voor een aanval.

De luchtaanval

Een belangrijk doelwit van de Amerikanen is uiteraard de nucleaire testsite Punggye-ri, in het noorden van het land. Dit is de plek waar Kim zijn ondergrondse kernproef wil houden. Om de locatie - ook onderzoekscentra zouden getroffen kunnen worden - te vernietigen is wel zwaar geschut nodig.

In ieder geval een bom die diep onder de grond kan doordringen. Over die duizenden kilo’s zware bommen beschikt de VS. Extra moeilijkheid bij zo’n operatie is wel dat de – ook nog eens verstevigde - faciliteiten in bergachtig gebied liggen, en veelal verspreid.

De nucleaire testregio ligt niet ver van de grens met China. Bij eerdere proeven voelden bewoners aan de grens de grond onder hun voeten trillen. De laatste keer dat Noord-Korea een vergelijkbare test hield, september vorig jaar, was de zwaarste van allemaal, vergelijkbaar met de bom op Hirosjima.

De liquidatie

Een andere mogelijkheid is om niet de locatie, maar de leider te treffen met een gerichte aanval. Er wordt melding gemaakt, onder andere door de Zuid-Koreaanse krant Joong An, van speciaal getrainde Amerikaanse ‘hitmen’ – dezelfden als die in 2011 Al Qaeda-leider Osama Bin Laden wisten te liquideren – die nu Kim zouden moeten elimineren, en ook zijn belangrijkste adviseurs.

De moordcommando’s zouden in Zuid-Korea al training hebben ondergaan en klaarstaan om toe te slaan wanneer het nodig is. Ook Seoul heeft eerder verklaard precies te weten waar Kim en zijn gevolg zich bevinden en in staat te zijn ze dodelijk te treffen. Mogelijk wordt daarbij gebruik gemaakt van drones.

Voordeel van een executie van Kim Jong-un is dat zijn aanhangers - en ook het leger dat uit 700.000 soldaten zou bestaan - waarschijnlijk meteen de handdoek in de ring werpen, omdat ze door hun Grote Leider niet meer kunnen worden aangestuurd.

De coup

China zou weleens een heel andere rol kunnen spelen dan velen nu denken. Peking heeft, al werd het bericht later ontkend, 150.000 soldaten naar de grens gestuurd, zogenaamd om een vluchtelingenstroom tegen te houden in het geval er chaos uitbreekt in het buurland. Maar Sim Tack, een Noord Korea-expert, houdt er rekening mee dat die enorme Chinese troepenmacht ook kan worden ingezet om een coup te plegen.

Als dat zou lukken, is Kim Han-sol volgens de stamboom van de Kim-clan kandidaat nummer één om zijn oom op te volgen. Han-sol is de zoon van Kim Jong-nam, de halfbroer van de dictator die – waarschijnlijk door Pyongyang – onlangs werd vermoord op het vliegveld van Kuala Lumpur, met het levensgevaarlijke gas VX.

Een vertegenwoordiger van Chesin, een internationale organisatie die zich inzet voor Noord-Koreaanse vluchtelingen, meldde onlangs aan De Telegraaf dat de kans ‘zeker 80 procent’ is dat de troonopvolger in het geheim door Nederland is opgevangen als beschermd vluchteling.

De infiltratie

Zuid-Koreaanse geheim agenten kunnen, met ondersteuning van Amerika, ook in Noord-Korea infiltreren. Volgens meerdere experts is dit op papier de beste optie, omdat er gericht kan worden toegeslagen, door bijvoorbeeld bruggen op te blazen om zo transport te blokkeren, of op andere manieren de infrastructuur in de buurt van de nucleaire faciliteiten te saboteren.

Aan de optie wordt ook gedacht omdat Pyongyang bij een aanval mogelijk menselijke schilden zal inzetten, en er zo niet of nauwelijks onschuldige slachtoffers vallen. Volgens James Stavridis, een gepensioneerd NAVO-commandant, is dit de beste strategie. Ook cyberoorlog zal een rol spelen om het buurland lam te leggen. Seoul heeft bovendien speciale eenheden achter de hand om achter de linies in te grijpen.