Nieuws/Binnenland
1254373
Binnenland

Burgemeester onder vuur om ’persbreidel’

Waarnemend burgemeester Van Ardenne

Waarnemend burgemeester Van Ardenne

Westland - Oud-minister en waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne van Westland ligt onder vuur omdat ze een cameraploeg heeft geweigerd om opnamen te maken bij een openbare vergadering in het gemeentehuis. De journalistenbond NVJ spreekt van een aantasting van de persvrijheid omdat de burgemeester zich bemoeit met de inhoud van een journalistieke productie.

Waarnemend burgemeester Van Ardenne

Waarnemend burgemeester Van Ardenne

Een ploeg van het actualiteitenprogramma EenVandaag kwam opnames maken van het raadslid Dave van der Meer van LPF Westland, voor de serie Ons Belang over plaatselijke partijen. De burgemeester verbood de opnames en liet de ploeg het gemeentehuis uit zetten, terwijl andere omroepen wel mochten filmen. Ook in de wandelgangen en zelfs in de de fractiekamer mocht niet meer gefilmd worden.

,,We vinden het ongehoord dat een burgemeester zich inhoudelijk bemoeit met een journalistiek product’, schrijven hoofdredacteur René van Brakel en NVJ-secretaris Thomas Bruning. ,,Dit tart de wetten van openbaarheid van bestuur en persvrijheid.’’

,,Als we toestaan dat één raadslid wordt gevolgd, kunnen we straks 39 cameraploegen binnenhalen’’, zegt Van Ardenne over de telefoon. ,,Dit zijn nou eenmaal de regels. De regionale Omroep West maakt al jaren op gepaste afstand opnamen van de raadsvergadering, dat is wat anders.’’ Ze wil niet ingaan op de weigering om in de wandelgangen en de fractiekamer te filmen en verbreekt de verbinding.

De AvroTros is ‘zeer ontstemd’. De omroep wil samen met de NVJ willen een gesprek met de burgemeester. Van Ardenne (CDA) was staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet Balkenende I en minister zonder portefeuille voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet- Balkenende II en III.