Nieuws/Buitenland
125456
Buitenland

’Buitenlandse veiligheidsdienst mogelijk achter aanslag’

Nieuwe brief Dortmund kondigt meer terreur aan

DORTMUND - Een nieuwe brief waarin de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund opgeëist wordt waarschuwt voor meer terreur op 22 april in Keulen.

De mail, die duidelijk uit rechtsextremistische hoek komt, kwam binnen bij de redactie van de Duitse krant der Tagesspiegel. Het schrijven wordt door de autoriteiten serieus genomen en verder onderzocht.

De schrijver vergelijkt zich met Adolf Hitler en ageert tegen de multiculturele samenleving. De aanslag in Dortmund zou een laatste waarschuwing zijn geweest en op 22 april „zal het bloed vloeien,” zo staat er te lezen. „De groep in Keulen staat paraat.”

Op 22 april vindt in de Duitse stad het partijcongres van de anti-immigrantenpartij AFD (Alternative Für Deutschland) plaats. Er worden tienduizenden tegenbetogers verwacht.

LEES OOK: Foto’s tonen enorme kracht explosies bus

Vrijdag werd bekend dat Duitse veiligheidsdiensten er rekening mee houden dat rechtsextremisten of voetbalhooligans betrokken waren bij de bomaanslag.

Schade in de omgeving van de aanslag.

Schade in de omgeving van de aanslag.

De aanslag diende mogelijk als wraak voor een eerdere botsing tussen hooligans van de club en supporters van de voetbalclub RB Leipzig, zeiden bronnen rond het onderzoek tegen het Duitse nieuwsblad Focus.

Volgens der Tagesspiegel houdt de politie er ook rekening mee dat buitenlandse veiligheidsdiensten achter de aanslag zitten.

LEES OOK: Aanslag Dortmund mogelijk wraakactie

Over de drie brieven die werden gevonden bij de plek van de aanslag en die erop duiden dat moslimextremisten achter het geweld zitten, bestaat grote twijfel. Het lijkt erop dat de daders probeerden om moslimextremisten de schuld in de schoenen te schuiven, berichtte onder meer de Süddeutsche Zeitung.

De schrijver van de brieven stelde weliswaar in naam van Allah te handelen, maar verder lijkt de tekst atypisch voor Islamistische Staat. Ook zouden veiligheidsexperts hebben vastgesteld dat Duits vermoedelijk de moedertaal is van de auteur. Bovendien laten jihadisten doorgaans geen brieven achter.

De politie heeft nog geen nieuwe verdachten in het vizier. Twee mannen die aanvankelijk werden opgepakt blijken niet betrokken te zijn geweest bij de aanslag.

Onduidelijk

Het Openbaar Ministerie meldde slechts dat de naspeuringen tijdens de paasdagen onverdroten doorgaan. Volgens woordvoerster Frauke Köhler is volstrekt onduidelijk in welke richting moet worden gezocht. Ze wilde niet zeggen of het forensisch onderzoek van het ontstekingsmechanisme van de drie explosieven, het soort springstof en de achtergelaten brieven nieuwe aanknopingspunten heeft opgeleverd.

Bondskanselier Angela Merkel ziet in enkele deelstaten tekortkomingen in de strijd tegen het terrorisme. ,,Helaas verschilt het niveau van wetgeving hierover zeer in de afzonderlijke staten'', zei ze in de kranten van de Funke mediagroep.

LEES OOK: Dortmund-verdediger beleefde zwaarste vijftien minuten van zijn leven

Bij de aanslag afgelopen dinsdag raakte verdediger Marc Bartra gewond aan zijn arm. Hij kan een maand niet in actie komen.

Klik HIER voor een overzicht van nieuws rond de aanslag in Dortmund.