Nieuws/Binnenland
1254953
Binnenland

Lang geen aangifte elke gedupeerde winkelier Sint-Maarten

Zelden straf plunderaar

Kwaadwillenden maakten volop gebruik van de chaos op Sint-Maarten na orkaan Irma.

Kwaadwillenden maakten volop gebruik van de chaos op Sint-Maarten na orkaan Irma.

Philipsburg - Van de honderden plunderaars die toesloegen op Sint-Maarten na orkaan Irma verschijnt slechts een fractie voor de rechter. Het ontbreekt in te veel gevallen aan bewijs of aangiftes.

Kwaadwillenden maakten volop gebruik van de chaos op Sint-Maarten na orkaan Irma.

Kwaadwillenden maakten volop gebruik van de chaos op Sint-Maarten na orkaan Irma.

Dat valt te concluderen uit de lijst verdachten die zich wél voor de rechter moeten verantwoorden. Volgens het Openbaar Ministerie op Sint-Maarten lopen er 23 zaken voor plundering en 51 voor heling. Dat zijn gevallen waarbij verdachten op foto’s of video’s zijn herkend. Zij riskeren celstraffen van één tot zes jaar.

Bewijs

„Maar als we na de storm in een huis allerlei verdachte spullen aantroffen, dan was de zaak vaak veel lastiger”, zegt Norman Serphos, woordvoerder van OM. „Dan is het bewijs van plundering voor de rechter veel moeilijker.” Camera’s die bewijs hadden kunnen leveren, waren weggerukt door de harde windstoten.

Al tijdens het oog van orkaan Irma sloeg het eilandtuig zijn slag door tv’s, matrassen en koelkasten uit gehavende winkels te stelen. Na de orkaan moesten vooral juweliers en elektronicawinkels in Philipsburg het ontgelden. Daarnaast bestormden honderden mensen souvenirshops en supermarkten en werd een Apple-winkel leeggehaald.

Dat wil niet zeggen dat elke plunderaar op het eiland rustig geniet van zijn gestolen flatscreen. In de eerste maand na de storm kreeg de politie de vrijheid om zonder gerechtelijk bevel huizen binnen te gaan op zoek naar gestolen waar. Op basis van talloze tips van buurtgenoten, die vaak woest waren over het onbeschaamde plundergedrag, kwam veel roofgoed terug.

Koelkasten

Het politiebureau van Philipsburg staat nog steeds vol met in beslag genomen partijen frisdrank, bier en scooters. Omdat de grond te heet onder hun voeten werd, besloten sommige plunderaars hun waar weg te doen. „De angst was uiteindelijk zo groot dat we ineens splinternieuwe koelkasten langs de weg of in de bosjes aantroffen”, zegt de Nederlandse teamleider Glenn Kerkhofs op Sint-Maarten.

Het politiebureau van Philipsburg staat nog stampvol in beslag genomen scooters.

Het politiebureau van Philipsburg staat nog stampvol in beslag genomen scooters.

Een probleem is dat lang niet door alle gedupeerde winkeliers aangifte is gedaan. Via foto’s met in beslag genomen juwelen op Facebook heeft de politie uiteindelijk juweliers nog kunnen overhalen wél aangifte te doen.

In Frontstreet, de belangrijkste winkelstraat van Philipsburg, is nog niet één juwelier weer open. Zonnebrillenzaak Duty Free Plaza draait wel. „We hadden ’t geluk dat onze voordeur was bedolven onder een lading puin”, zegt eigenaresse Beena Daswani. „Daarom is mijn plek niet geplunderd. Maar zeker tien juweliers hier zijn wel leeggehaald.” Haar zaak met brillen en drank op het Franse deel van het eiland moest er wel aan geloven. Toch deed Daswani geen aangifte. Ook haar verzekering dekt geen plunderschade. „Hoe moet de politie aan een bril zien uit welke winkel hij komt? Er zijn zoveel zaken leeggehaald. Het heeft geen zin.”