Nieuws/Binnenland
1255156
Binnenland

Verdachten leiden op het oog gewoon leven

Albanezen slaan toe

Amsterdam - Zo’n 20.000 Albanezen verblijven naar schatting voor korte of langere tijd in Nederland, terwijl er maar 800 hier ingeschreven staan. Politie en justitie vermoeden dat velen van hen vanwege criminele activiteiten in ons land zijn.

De rol van Albanezen in de Nederlandse onderwereld groeit alarmerend. Het vermoeden bestaat dat zij zich rap een toppositie verschaffen in de onderwereld.

„Albanezen lijken de laatste tijd in Amsterdam bovengemiddeld crimineel actief te zijn, daarom wilden we weten hoeveel er hier zijn”, zegt officier van justitie Maaike van Kampen van het parket Amsterdam.

Een in telecom gespecialiseerd bureau keek in de zomer vier weken lang naar de bezoekers van de meest bezochte Albanese websites. „Het ging dan om smartphone- en tablet-gebruikers die vanaf ons grondgebied deze sites bezochten.”

In de onderzoeksperiode bekeken 35.953 unieke bezoekers de sites met een smartphone en 4475 met een tablet. Er zijn waarschijnlijk Albanezen of Albanees sprekenden die meerdere apparaten hebben. Daarom wordt niet van ruim 35.000, maar van 20.000 personen uitgegaan.

„Als je dat afzet tegen de 800 geregistreerde Albanezen is dat een erg fors aantal. Albanezen die hier worden aangehouden hebben bijna altijd een vaag verhaal over wat ze hier doen. Het vermoeden is dan ook dat een aanzienlijk deel zich hier met criminaliteit bezighoudt”, zegt officier van justitie Justine Asbroek.

Gewelddadig

Van Kampen: „De opkomst van de Albanezen is zorgwekkend. In Groot-Brittannië beheersen ze 60 procent van de cocaïnemarkt en is de groep zeer gewelddadig. We willen door een inmiddels gestarte intensieve en innovatieve samenwerking door politie, justitie, Belastingdienst en gemeente Amsterdam voorkomen dat ze hier dezelfde machtspositie opbouwen en verweven raken met de bovenwereld.”

Na een reeks rechtshulpverzoeken vanuit Italië startten politie en justitie vorig jaar een onderzoek naar een groep Albanezen die ervan werd verdacht vanuit Amsterdam en Rotterdam op grote schaal te handelen in coke.

Eind oktober deed de politie een reeks invallen in vooral Amsterdam. Zeven Albanezen werden na een onderzoek van anderhalf jaar opgepakt. Zes zitten nog vast. Zo’n 130 grotendeels nog onbekende verdachten uit het land kwamen tijdens het onderzoek in beeld. Er werden onder meer tientallen kilo’s drugs, wapens en een handgranaat in beslag genomen.

Van Kampen: „Enkele verdachten leidden hier al jaren een ogenschijnlijk gewoon leven. Ze hebben een hypotheek en schoolgaande kinderen.”

Het onderzoek startte na informatie vanuit Italië, dat ook kampt met veel criminele Albanezen. Voor het eerste zette het OM een Joint Investigation Team (JIT) met Italië op: een samenwerkingsverband om zware criminaliteit aan te pakken. Het uitwisselen van informatie en rechtshulpverzoeken loopt op deze manier een stuk soepeler.