Nieuws/Buitenland
1255403949
Buitenland

’Prominent FARC-leider gedood in Venezuela door leger Colombia’

Jesus Santrich.

Jesus Santrich.

CARACAS - Jesus Santrich, een prominent leider van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), zou volgens voormalige FARC-leden zijn gedood in Venezuela tijdens een operatie van het Colombiaanse leger.

Jesus Santrich.

Jesus Santrich.

Santrich reisde per vrachtwagen door Venezuela, toen hij werd aangevallen door Colombiaanse commandotroepen, laat de groep van voormalig FARC-leden genaamd ’Segunda Marquetalia’ weten in een verklaring. Het Colombiaanse ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op de verklaring, evenals de Venezolaanse regering.

De doodgeschoten leider droeg bij aan de onderhandelingen voor het vredesakkoord die FARC en de Colombiaanse regering in 2016 bereikten. De Segunda Marquetalia bestaat uit leden die tegen het akkoord waren. Het merendeel van de FARC legde de wapens neer in 2016, maar een aantal dissidentengroepen zoals Segunda Marquetalia aanvaarden het niet en vechten door.

Santrich zou plaatsnemen in het Colombiaanse congres als één van 10 voormalige FARC-rebellen die een zetel hadden gekregen, maar hij verdween halverwege 2019 toen de Verenigde Staten hem aanklaagden voor drugshandel. Lange tijd werd al vermoed dat hij zich schuil zou houden in Venezuela.