Nieuws/Binnenland
1255584
Binnenland

Defensie erkent materieelproblemen vloot

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie erkent dat de Nederlandse vloot last heeft van materieelproblemen. Ook in de toekomst blijft het ’herverdelen’ van materieel waarschijnlijk nodig, laat het departement weten in reactie op een bericht van de onafhankelijke website marineschepen.nl.

Volgens deze site kunnen de vier luchtverdedigings- en commandofregatten van de Nederlandse vloot nauwelijks vechten wegens technische problemen. Het personeel raakt daardoor gedemotiveerd

Het ministerie zegt dat „Defensie van ver komt” en de afgelopen jaren „hard heeft gewerkt om de materiële gereedheid weer op orde te krijgen.” Het kabinet heeft extra middelen hiervoor ter beschikking gesteld. „De schappen met reservedelen raken geleidelijk aan weer vol.” Dat neemt niet weg dat de problemen nog niet voorbij zijn en er dus noodoplossingen nodig blijven. „Een schip dat bijvoorbeeld langere tijd uit de roulatie is wegens onderhoud, kan onderdelen afstaan aan een schip dat op missie gaat. Uitgangspunt hierbij is dat schepen die op missie gaan altijd dusdanig zijn uitgerust dat ze hun missie op goede manier kunnen volbrengen.”

De bevelhebber van de marine, viceadmiraal Rob Kramer, kan zich niet vinden in het beeld dat wordt geschetst in het artikel. „Tuurlijk kennen wij uitdagingen op het gebied van onderhoud, jaren van bezuinigingen eisen hun tol. Maar in het supernegatieve beeld dat hier wordt geschetst kan ik me niet vinden. Onze schepen zijn altijd zo uitgerust dat ze adequaat en veilig hun opdracht kunnen uitvoeren!”, laat hij op Twitter weten.