Nieuws/Buitenland
1255882262
Buitenland

’Blanken hebben geen gedeelde cultuur’

New York Times schrijft voortaan ’Zwart’ met hoofdletter, ’wit’ niet

NEW YORK - De Amerikaanse krant The New York Times zal voortaan het woord ’Zwart’ of ’Zwarte’ met een hoofdletter schrijven wanneer mensen van Afrikaanse oorsprong worden aangeduid. Het wordt dus ’de Zwarte meneer’. Een ’witte meneer’ blijft zonder hoofdletter.

Het gaat enkel om bijvoeglijk naamwoorden. De nieuwe term geldt zowel voor zwarte mensen in de Verenigde Staten als in Nederland.

Twee medewerkers van de krant leggen de wijziging uit. Volgens hen is de vraag om Zwart of zwart te schrijven al lange tijd onderwerp van discussie binnen het bedrijf. Er zijn de afgelopen tijd honderd journalisten geïnterviewd. Daaruit volgt deze beslissing.

De keuze is gemaakt omdat Zwart het best recht doet aan ’elementen van gedeelde geschiedenis en identiteit’. „Het weerspiegelt ons doel om respectvol te zijn voor alle mensen en gemeenschappen.”

Ook zijn de woorden ’Native’ en ’Indigenous’ sinds korte tijd met hoofdletter, zoals dat bij ’Latino’ ook al zo was.

Kleine letter voor ’white’

’White’ blijft met een kleine letter geschreven. Er is geen wereldwijde beweging die vraagt om een hoofdletter. Bovendien is minder duidelijk dat blanke mensen ’een gedeelde cultuur en geschiedenis delen’, aldus de krant. Dat laatste wordt verder niet onderbouwd.

De New York Times wijst er nog op dat ’witte suprematisten en haatgroepen’ wel hebben opgeroepen om ’blank’ met een hoofdletter te schrijven. „Dat is op zichzelf een reden om het niet te doen.”

Andere nieuwsorganisaties zoals persbureau The Associated Press zijn sinds kort ook ’Zwart’ gaan schrijven.