Nieuws/Binnenland
12558915
Binnenland

Vier gewonden na sterke rookontwikkeling

Man en vrouw springen van 8,5 meter hoog uit raam brandend huis Zaandam

De twee vielen volgens de brandweer 8,5 meter naar beneden.

De twee vielen volgens de brandweer 8,5 meter naar beneden.

ZAANDAM - Bij een brand in een woning aan de Zaandamse Pelikaanstraat zijn volgens de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland vier mensen gewond geraakt. Twee van hen sprongen van twee hoog uit het raam. Volgens de brandweer maakten ze een val van 8,5 meter.

De twee vielen volgens de brandweer 8,5 meter naar beneden.

De twee vielen volgens de brandweer 8,5 meter naar beneden.

Het vuur woedde op de eerste verdieping van een pand waar meerdere mensen wonen. Het gaat om een huis dat in delen aan arbeidsmigranten wordt verhuurd. Op één hoog vatte een televisie spontaan vlam. Dit zorgde voor veel rook.

Zoveel dat de bewoners van de boven gelegen verdieping in paniek raakten. Ze dachten volgens de verhuurster van het pand dat ze niet meer konden vluchten via de trap, klommen uit het raam en lieten zich vallen. Omstanders probeerden hen nog op te vangen, maar dit lukte niet.

,,De man ging eerst en daarna de vrouw”, vertelt de pandeigenaresse terwijl haar broer met zijn zwager de gesmolten restanten van de ouderwetse televisie de woning uit draagt. Volgens de huisbazin zouden de Bulgaarse huurders aan hun vlucht gebroken benen hebben overgehouden.

Traumahelikopter en meerdere ambulances

Vanwege de ernst van de situatie kwamen meerdere ambulances naar het straatje in de vooroorlogse wijk en werd de traumahelikopter ingeschakeld. Omdat de straten rond de Pelikaanstraat smal zijn, riep de veiligheidsregio mensen op vooral weg te blijven zodat hulpverleners hun werk konden doen.

Er is niets meer over van het televisietoestel.

Er is niets meer over van het televisietoestel.

Naast de twee mensen die uit het raam sprongen ademden twee bewoners rook in. Ze moesten ter plekke worden behandeld. De overige gewonden zijn naar ziekenhuizen in de regio vervoerd. Het vuur kon snel worden geblust. Volgens de eigenaresse van het pand bleef de schade binnen beperkt tot de tv en wat lichte rookschade.

Brandende kaars

Ook in Amsterdam was het zondagochtend raak. Daar woedde een brand in een woning aan de President Kennedylaan. Twee mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht omdat ze rook hebben ingeademd. Deze brand is volgens de brandweer mogelijk ontstaan door een brandende kaars.

In Den Bosch woedde zondagochtend eveneens brand, op de 22e verdieping van de Jheronimustoren. Een persoon die rook had ingeademd is naar een ziekenhuis gebracht. De brandweer had het vuur snel onder controle. Hoewel de brandweer zich aanvankelijk zorgen maakte over de verspreiding van rook, bleken evacuaties uiteindelijk niet nodig. Ook van deze brand is de oorzaak nog onbekend.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd